Skip navigation

Tips voor het herkennen van soorten Hortensia's

 

Hortensia's... we merken dat er veel naar gevraagd wordt, óf en wanneer ze gesnoeid moeten worden. Een goede vraag, want sommige soorten kunt u beter zelfs weinig of niet snoeien! We hebben een klein overzichtje gemaakt waarmee u uw hortensia's kunt herkennen zodat het niet mis kan lopen.

 

Hortensia's herkennen vóór het snoeien

Om te kunnen bepalen wat het effect is van het snoeien van een hortensia, is het van belang te weten in welke groep deze hoort. Dan kunt u zien of ze kunnen bloeien op nieuw hout of niet, dus of ze kunnen bloeien in het bloeiseizoen vlak nà het snoeien. Er zijn soorten die dat niet doen, die bloeien alleen op oude knoppen.

Hoewel er veel soorten hortensia's zijn, is het niet moeilijk om de verschillende groepen hortensia’s uit elkaar te houden, hieronder is een klein overzichtje.

Hydrangea macrophylla

Dit is de grootbladige hortensia, te verdelen over 2 groepen: bolvormige hortensia’s en lacecap of schermvormige hortensia’s. Bloeit alleen op oude knoppen.

 

Hydrangea serrata

Gelijkt op de macrophylla, maar het blad is kleiner en kleurrijker met vaak een bruin/rood randje, de bloempartijen zijn wat kleiner. Ook hier 2 groepen: bolvormig en schotelvormig. Bloeit op oude knoppen.

 

Hydrangea anomala en Hydrangea involucrata

Of klimhortensia's. De anomala heeft schermvormige witte bloei. De involucrata heeft langwerpig en puntig blad en schermvormige bloei. Ze bloeien beide op oude knoppen.

 

Hydrangea arborescens

Of boomhortensia, met de bekendste soort: 'Annabelle'. De takken zijn vrij slap, vooral bij geregeld snoeien. Bloei kan in bolvorm of schotelvorm zijn. Blad is groot, ovaalvormig en lichtgroen. 'Annabelle' heeft erg grote bolvormige bloei van witte bloemen die geleidelijk groener kleuren. Deze soort kan jaarlijks flink gesnoeid worden en vormt dan grote bloemen. Bloeit op nieuw hout.

 

Hydrangea paniculata

Of pluimhortensia, te herkennen aan de spitse vorm. Staat de plant in de zon, dan kunnen de bloemen mooi rozerood worden. Bloeit op nieuw hout.

 

Hydrangea quercifolia

Of eikbladige hortensia, herkenbaar aan het diep ingesneden blad en de witte, kegelvormige bloei. In de de zon krijgt het blad een mooie herfstkleur. Bloeit op oude knoppen.

 

Hydrangea aspera

Of fluweelhortensia, herkenbaar aan de viltige beharing van de bladeren en schermvormige bloei. Bloeit op oude knoppen.

 

Tips voor Hortensia's snoeien – bloeiers op oude knoppen.

Als u deze soort hortensia's sterk terugsnoeit, zullen ze het komende seizoen niet bloeien. Als u de struik te groot vindt en het echt nodig is, kunnen te grote struiken wat in vorm of teruggesnoeid worden. Doe dit met mate, bijvoorbeeld verdeeld over meerdere jaren, om te voorkomen dat de hortensia niet of te weinig bloeit. Laat oude bloemen in het najaar zitten als vorstbescherming voor de nieuwe knoppen. Na de winter, maar vóór 1 maart kunt u uitgebloeide bloemen tot vlak boven dikke en gezonde knoppen wegknippen. Later in het voorjaar snoeien zal de bloei belemmeren. Ziek of dood hout kan verwijderd worden. Van jonge struiken in het voorjaar van enkele takken de toppen snoeien om de plant te stimuleren meer vertakking te vormen. Als de knoppen in het voorjaar ontwikkeld zijn, bescherm deze dan tegen late nachtvorst.

Tips voor Hortensia's snoeien – bloeiers op nieuw hout.

Deze hortensiasoorten zullen na het snoeien wel weer bloeien in het bloeiseizoen dat volgt. Wilt u de struik klein houden, dan kunt u kiezen om in het voorjaar 10-15cm boven de grond alles af te knippen. Anders kunt u alleen de oude bloemen in het voorjaar afknippen en de struik wat in model brengen. Laat oude bloemen in het najaar zitten als vorstbescherming voor de nieuwe knoppen.

 

Zie ook het uitgebreidere artikel over Hortensia's snoeien.