Skip navigation

Wanneer moet de uitgebloeide Hortensia gesnoeid worden - voorjaar of najaar?

Hortensia's zijn prachtige planten met weelderige bloei. Het zijn redelijk vergevingsgezinde struiken: zelfs zonder er naar om te kijken zullen ze meestal mooi bloeien. Als u ze goed behandelt geven ze langdurige bloei van de zomer tot in het late najaar, afhankelijk van de soort. Er zijn wel een aantal dingen waar u op moet letten. In het najaar tot op de grond terugsnoeien is namelijk meestal niet wat u zou willen doen. Een paar tips voor goed snoeien:

Ten eerste kunt u beter in het voorjaar, in april snoeien, zodat de plant beter tegen de vorst kan. Ten tweede zal tot op de grond snoeien komend jaar maar een klein struikje opleveren. In verband met een kleine tuin kúnt u daarvoor kiezen. Of u kunt de struik een centimeter of 15 boven de grond afknippen, dat wordt het een leuke gevulde hortensia. Maar.. kijk uit! Niet alle hortensia's gaan bloeien nadat ze gesnoeid zijn.

hydrangea - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: Een lacecap hortensia vol in de knop tijdens het voorjaar, dat belooft wat!

uitgebloeide hortensia's in het najaar - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: najaar, dezelfde hortensia's, nu uitgebloeid en decoratief

De takken en bloemkoppen van verschillende soorten Hortensia's snoeien

Twee soorten hortensia zullen verschillend behandeld moeten worden. Als voorbeeld nemen we de meest 'gewone' soorten: hydrangea macrophylla en hydrangea arborescens ‘Annabelle’. Ze verschillen in allerlei opzichten maar het belangrijkste verschil is bloei op oud of nieuw hout. Hierdoor zullen ze, wanneer u ze tot de grond terugknipt, beiden wel weer uitgroeien, alleen zal de hydrangea arborescens 'Annabelle' wél weer hetzelfde jaar bloeien, maar de hydrangea macrophylla nauwelijks tot niet. Dit komt omdat de hydrangea macrophylla op het oude hout bloemknoppen vormt, de oude takken die u weghaalt bij snoeien.

Bent u onzeker over welke soort u heeft, neem dan een tak mee naar ons tuincentrum waar onze ervaren hoveniers speciaal voor uw vragen rondlopen. 
U kunt ook kijken op deze blogpagina op onze site: herkennen van hortensia's voor snoeien.

 

hydrangea arborescens annabelle - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: hydrangea arborescens 'Annabelle'

hydrangea macrophylla - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: hydrangea macrophylla

Hoe snoeit u Hortensia's? - bloeiers op OUD HOUT

De soorten die bloeien op oud hout zullen in het voorjaar na de vorst gesnoeid kunnen worden. Knip uitgebloeide bloemen boven het bovenste paar gezonde dikke knoppen af. Verjongen kan door ieder jaar een aantal lange of overhangende oude takken te verwijderen. Snoeit u deze soorten helemaal terug, dan komen er dat jaar dus geen bloemen in. Als dat nodig is omdat de hortensia iets te groot is geworden, maak er dan een twee of driejaren project van waarbij ieder jaar een uitgebalanceerd deel van de takken gesnoeid wordt zodat de struik gedeeltelijk toch nog bloeit. Kijk uit voor late nachtvorst dat de bloemknoppen zal laten bevriezen (gooi er desnoods dekens, noppenfolie of kartonnen dozen overheen!). In tegenstelling tot hortensia's die bloeien op nieuw hout zal vorstschade de bloei erg beperken.

Hortensia's snoeien is vrij eenvoudig: de oude takken in de struik in maart/april tot 5 cm van de grond afknippen. Op de jonge takken zullen komende zomer de bloemknoppen verschijnen. Oude takken herkent u doordat ze grijzer en dikker zijn, met meer zijtakken. Jonge takken zijn kort en hebben geen tot zeer weinig zijtakjes. Na het weghalen van de oude takken beoordeelt u de vorm van de struik. Neem wat afstand van de struik en kijk of het er evenwichtig uitziet. Moeten er jonge takken af om evenwicht te brengen, dan kunt u dat het beste direct doen. Takken die u dit voorjaar laat staan zijn komend voorjaar aan de beurt om dicht bij de grond afgeknipt te worden. Hierdoor komt onder in de plant voldoende licht waardoor de nieuwe knoppen uitgroeien tot takken. Door dit proces verjongt de struik ieder jaar en kunt u de omvang van de struik beperkt houden. Tot het volgend voorjaar is de hortensia nu netjes gesnoeid.

In grote tuinen kan door weinig te snoeien de plant meer hoogte en omvang maken. Ook dan zal de plant prachtig bloeien en vol in blad komen als u ieder jaar maar een paar takken wegneemt om te te zorgen dat de plant verjongt.

Voorbeelden van hortensia's die bloeien op oude knoppen of oud hout

  • Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) - kan 2 meter hoog worden, bloeit van juli t/m september, is er in blauw, roze, rood of wit. De bloemen komen op oud hout.
  • Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), bladverliezend, witte pluimbloemen, niet snoeien, grote gelobte bladeren kleuren in de herfst rood
  • Hydrangea aspera
  • Hydrangea involucrata

hydrangea quercifolia - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: hydrangea quercifolia

hydrangea aspera - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: hydrangea aspera

hydrangea involucrata - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: hydrangea involucrata

Hoe snoeit u Hortensia's die bloeien op NIEUW HOUT

De hortensia's die op nieuw hout bloeien zijn erg gemakkelijk te snoeien. Er groeien na het snoeien in het voorjaar immers altijd wel weer bloemknoppen aan. Knip de planten tot vijftien centimeter boven de grond af voor een mooie compacte struik. Als de plant groter moet worden, knip alleen de bloemen af. Als u de planten in het najaar niet snoeit, maar in het voorjaar, beschermen de oude bloemen de plant tegen vorst. Dun eventueel in het voorjaar uit en laat de struik zijn gang gaan. Ze kunnen dan wel 4 meter breed en meer dan anderhalve meter hoog worden. Is de struik door achterstallig onderhoud veel te groot geworden, snoei dan de hele struik tot 10-15 cm van de grond af. Jammer! Maar daarna zal hij weer uitlopen met nieuwe scheuten en kan hij de komende jaren in model gebracht worden.

Voorbeelden van hortensia's die bloeien op nieuw hout (dus ook na het snoeien)

  • Hydrangea arborescens "Annabelle" - bloeit op nieuw, eenjarig hout, witte of limoengroene bolbloemen
  • Pluimhortensia hydrangea paniculata of schapenkoppen - kan 4 meter hoog worden, is winterhard, krijgt witte bloemen op eenjarig hout en kleurt naar roze later in het jaar.
  • Hydrangea macrophylla ‘Forever&Ever’ (de enige macrophylla die op nieuw hout bloeit)

hydrangea paniculata harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrum

foto: hydrangea paniculata of schapenkoppen 

Wortelsnoei bij hortensia's in het najaar

Om bloei bij hortensia’s te stimuleren kunnen in het najaar nadat het blad is afgevallen de wortels doorgestoken worden op ongeveer 40 cm vanuit het midden van de struik. De struik zal dan de groei van bloemknoppen versterken. Steek de spade schuin naar binnen zodat de onderliggende wortels meegenomen worden. Steek bij kleinere struiken dichterbij, test dit uit door de struik het jaar daarop te bekijken of hij nog te hard groeit. Dit kan jaarlijks toegepast worden. Een andere manier om groei te remmen is door bij aanplant rondom de wortelkluit een antiwortelscherm te zetten.

Advies bij het snoeien van hortensia's

Nogmaals: bent u onzeker over welke soort u heeft, neem dan een tak mee naar het tuincentrum of mail ons een foto en vraag ons te helpen bepalen welke soort het is. We zullen u graag helpen. U kunt ons gerust ook op Facebook benaderen met vragen als u dat gemakkelijker vindt.

Of neem contact op: