Sierbestrating leggen in Drachten e.o.

Hoveniersbedrijf Harrie Boerhof is een familiebedrijf dat al ruim 40 jaar sierbestrating legt. Heeft u een tuin in Drachten of omgeving die u wil opknappen of aanleggen met nieuwe sierbestrating dan willen we u op deze pagina begeleiden. Als u sierbestrating wil laten leggen, zijn er diverse keuzes te maken: welk materiaal wordt bij het bestraten gebruikt, beton, natuursteen of gebakken steen. Welke structuur, afmeting en kleur. Vervolgens is het onderhoud een punt, bestrating is liefst zonder onderhoud. Ook de kosten voor het bestraten moet binnen uw budget vallen. Hoveniersbedrijf Harrie Boerhof legt sierbestrating in Drachten en omgeving zodat we u op de juiste manier kunnen helpen en adviseren.

 

Sierbestrating laten leggen in Drachten: halfverharding of verharding?

Halfverharding is een verzamelnaam voor bestraten met leemproducten, schelpen, natuursteensplit of grind. Een aantal voordelen:

  • Waterdoorlatend
  • Veilig – het geluid waarschuwt dat iemand nadert
  • Visueel aantrekkelijk – een egaal oppervlak
  • Lage kosten – de stratenmaker is wat sneller klaar

Nadelen halfverharding:

  • De steentjes kunnen zich verspreiden
  • Spoorvorming – honingraat kunststof platen verhinderen dit
  • Bladruimen is iets omslachtiger

Leemachtige halfverharde tuinbestrating is mooi op rustige plaatsen. Het is wat voordeliger dan klinkers en geeft paden een romantische sfeer. In bijvoorbeeld Engelse tuinen past dit goed. Het nadeel van leem is dat het wat plakkerig is bij regenachtig weer.

 

Tuinbestrating laten leggen in Drachten: gebakken steen of beton?

De aloude klinkers zijn in een oven gebakken klompen rivierklei. Klinkerfabrieken staan vandaar vaak langs rivieren. 'Waalvorm' of 'Rijnvorm' zijn namen die daarnaar wijzen, al wordt dit nu meer voor het formaat dan voor de plaats van kleiwinning gebruikt. De ouderwetse klinker kom je in Drachten veel tegen. Veel gebruikt bij bestraten vanwege de ouderwetse sfeer die ze geven en kleurechtheid. Ze passen bij oudere huizen, maar ook bestraten we veel tuinen met gebakken steen bij nieuwere woningen. 'Trommelen' – een soort beschadigen - laat klinkers oud lijken – dit laat de tuinbestrating er 'vriendelijk' uitzien.

Betonklinkers worden niet gebakken maar uit beton gemaakt en kosten veel minder dan gebakken klinkers. Door te trommelen kunnen ook betonklinkers verouderd worden. Niet alleen in grijs maar in alle mogelijke kleuren zijn ze verkrijgbaar. Alleen minder kleurecht dan gebakken klinkers. Neemt u betonklinkers met een toplaag van granito -fijn kleurecht natuursteensplit – dan is dit probleem verholpen. We kunnen we u voorbeelden tonen van de mogelijkheden. Op een plaats bestrating laten leggen waar u tientallen jaren blijft wonen vraagt natuurlijk om kleurechte bestrating.

bestrating aanleg in Drachten

 

Sierbestrating laten leggen in Drachten e.o.: tegelbestrating kiezen?

Tegels van beton of natuursteen zijn natuurlijk niet die vierkante grijze tegels! Er zijn zoveel mogelijkheden... Betontegels worden door ons op zand gelegd, de natuursteentegels in gestabiliseerd zand (zand gemengd met cement). Bij een jaren-dertig woning, zoals in Drachten en omgeving wel staan, staan klinkers samen met natuursteentegels erg mooi, de tegels als een vlak in een klinkerterras bestraat.

Harde natuursteentegels, van basalt of graniet zijn minder poreus, tegels worden minder snel groen. Zandsteen of 'hardsteen' is poreuzer en krast wat sneller – vraag ons om de verschillende soorten te tonen zodat u precies weet hoe alle soorten er uit zien.

Tegels zijn verkrijgbaar in formaten van 20 x 20 cm tot zelfs boven de 100 x 100 cm. Met kleinere tegels sierbestrating aanleggen geeft onkruid meer kans doordat er meer voegen zijn. Met grote tegels bestraten is lastiger leggen, ons hoveniersbedrijf gebruikt daarvoor speciale professionele apparatuur.

Heeft u een nieuwere woning in Drachten, dan zijn grote tegels vaak erg mooi. Sommige legpatronen zijn moeilijker te leggen, denk aan patronen met gebogen lijnen.

 

Voorbeelden van tuinbestrating bekijken

Wij kunnen u een groot aantal overzichtspanelen en modeltuinen laten zien om de keuze voor afmeting, kleur en structuur wat gemakkelijker te maken. U wordt daarbij geholpen door ervaren hoveniers. Vragen over sierbestrating kunt u stellen aan hen stellen.

 

Voordelen van uw hovenier in verhouding met de stratenmaker

De tuinman van hoveniersbedrijf Harrie Boerhof legt tuinbestrating zeker anders dan de stratenmaker. U kunt denken aan massaproduktie versus handwerk... Zorg voor de tuin rondom staat voorop: de stratenmaker / tuinman is zorgvuldiger met een tuin. Als u de tuin door ons laat aanleggen, zorgen wij vanzelf voor een stratenmaker / hovenier. Met trots kunnen we garanderen dat onze stratenmakers een bijzondere prestatie leveren, boven gewoon straatwerk: zorgvuldiger, strakker gelegd, degelijker verzorgd.

 

Afspraak voor een advies op maat in regio Drachten

Stuur ons onderstaande aanvraag of bel ons vrijblijvend. één van onze ervaren hoveniers of tuinontwerpers helpen u verder met de keuze van de sierbestrating.