Sierbestrating kiezen in Drenthe

Hoveniersbedrijf Harrie Boerhof is een familiebedrijf uit Drenthe dat al ruim 40 jaar sierbestrating legt. Op deze pagina begeleiden we u in de keuze voor de juiste sierbestrating. Als u tuinbestrating wil laten leggen is een keuze maken niet eenvoudig. Er is de keus tussen welk materiaal bij het bestraten gebruikt moet worden: natuursteen, beton of gebakken steen. Dan de structuur, afmeting en kleur nog. Vervolgens is het onderhoud een factor van belang, bestrating moet liefst onderhoudsvrij zijn. Ten laatste zal de prijs voor het bestraten binnen uw budget moeten vallen. Hoveniersbedrijf Harrie Boerhof legt tuinbestrating in Drenthe en de wijde regio, globaal het gebied tussen Meppel, Hoogeveen, Groningen en Drachten.

 

Sierbestrating laten leggen: kiezen voor halfverharding of verharding

Halfverharding bestaat uit schelpen, leemproducten, natuursteensplit of grind. We leggen dit vaak in tuinen in Drenthe en de regio vanwege een aantal voordelen:

  • Waterdoorlatendheid
  • Veiligheid – het waarschuwt of iemand nadert
  • Visuele uitstraling – geeft een egaal oppervlak
  • Prijs – het is vaak wat goedkoper

De nadelen van halfverharding:

  • Steentjes verplaatsen zich gemakkelijk naar het gebied buiten de sierbestrating
  • Men kan er soms sporen inrijden – te voorkomen door speciale honingraat kunststof platen
  • Blad is in de herfst wat moeilijker te verwijderen van de sierbestrating

Leemachtige halfverharde sierbestrating wordt vooral op plaatsen gebruikt die niet intensief belopen worden. Het is goedkoper dan 'echte' verharding. De paden geven een romantische uitstraling, gebruikt bijvoorbeeld in grote Engelse landschapstuinen. Het leem heeft als nadeel dat het wat plakt bij nat weer.

 

Tuinbestrating laten leggen: kiezen voor gebakken steen of beton

In oven gebakken ouderwetse klinkers bestaan uit rivierklei. Daarom staan klinkerfabrieken van oudsher langs de rivieren. U heeft vast wel eens gehoord van 'Waalvorm' of 'Rijnvorm', dit slaat tegenwoordig meer op het formaat dan de plaats van kleiwinning. In Drenthe wordt de klinker vaak gebruikt, klinkers zijn kleurecht en hebben een nostalgische uitstraling. Ze passen bij uitstek bij vooroorlogse bebouwing. Toch bestraten we met gebakken steen ook bij moderne woningen. Om klinkers oud te laten lijken worden ze getrommeld – dit laat de sierbestrating er wat rustieker uitzien.

Het voordeel van betonklinkers – dus niet gebakken uit rivierklei maar gegoten uit beton – zijn de veel lagere kosten. Betonklinkers kunnen ook kunstmatig verouderd worden door te trommelen. Ze zijn in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar, al zijn ze (natuurlijk) niet zo kleurecht als gebakken klinkers. We kunnen u dan adviseren betonklinkers te nemen met een toplaag van granito, dit is fijn kleurecht natuursteensplit. Laat u bestrating leggen op een plaats waar u van plan bent enkele tientallen jaren te blijven wonen, kies dan zeker voor kleurechte bestrating.

Sierbestrating kiezen en laten leggen in Drenthe

 Foto: bestrating in grijstinten in Gorredijk

Sierbestrating laten leggen: de keus voor tegelbestrating

Tegels bestaan uit beton of natuursteen. Bij betontegels heeft u misschien het beeld van de grijze vierkante tegels? Tegenwoordig zijn er zoveel meer mogelijkheden. Wij leggen betontegels meestal op zand en de dunnere natuursteentegels in gestabiliseerd zand (zand met cement). Heeft u een jaren-dertig woning, zoals in Drenthe veel te vinden zijn, dan kunt u overwegen klinkers gecombineerd te leggen met natuursteentegels zodat de tegels als een veldje in het klinkerterras worden gelegd.

Doordat harde natuursteensoorten als graniet of basalt minder goed vocht opnemen, worden die tegels minder snel groen. Het zachtere zandsteen of 'hardsteen' wordt sneller groen en krast ook sneller – we kunnen u de verschillende soorten tonen in ons tuincentrum in Dwingeloo, Drenthe zodat u precies weet hoe dit eruitziet.

De formaten van tegels lopen uiteen van 20x20cm tot meer dan 100x100cm. Sierbestrating met kleinere tegels geeft meer kans op onkruidgroei door het aantal voegen. Bestraten met grotere tegels is wat lastiger maar voor ons hoveniersbedrijf geeft dat geen probleem doordat wij speciale apparatuur gebruiken.

Heeft u een moderne woning in Drenthe, dan zou u kunnen overwegen grote tegels vanaf het formaat 80x80cm te gebruiken. Dit past erg mooi hoewel sommige gebogen legpatronen lastiger te leggen zijn.

 

Voordelen boven een 'gewone' stratenmaker

De tuinman van hoveniersbedrijf Harrie Boerhof zal sierbestrating anders leggen dan een 'gewone' stratenmaker. Het verschil tussen massaproduktie en handwerk... Het gevoel en de zorg voor het groen rondom, de hovenier-stratenmaker is toch even iets zorgvuldiger met uw tuin. Laat u uw tuin door ons aanleggen, dan zorgen wij voor onze eigen stratenmaker / hovenier. Wij kunnen met trots zeggen dat onze stratenmakers een bovengemiddeld resultaat leveren, niet te vergelijken met gewoon straatwerk: net iets zorgvuldiger, net iets strakker gelegd, net iets degelijker verzorgd.

 

Afspraak voor een persoonlijk advies in Drenthe en wijde regio

Via onderstaande aanvraag of telefonisch krijgt u vrijblijvend een adviesafspraak met één van onze ervaren tuinontwerpers. Handig als u verder wil met de vormgeving van uw tuin, of twijfelt aan de keuze van de sierbestrating.