Skip navigation

De tuinkalender - Tuintips voor tuinonderhoud in de maand Juni

De lente begint langzaamaan over te gaan in de zomer, overal beleven de tuinen hun glorietijd. In deze tijd van het jaar kun je genieten van heerlijk geurende rozen.

Er is een overvloed van bloemen door de uitbundige clematis en borders vol delphiniums, irissen, viooltjes, papavers, grasanjers en campanula's. Nu kunnen we in plaats van hard werken iets meer genieten en wat onderhoud plegen: minder lastige klusjes en meer routine. Tijd om van de zomeravonden te genieten, bijvoorbeeld met een gezellige barbeque...
Op een mooie zomeravond is het onkruid trekken hier en daar best lekker werk. Als u tegelijk de uitgebloeide bloemen weghaalt, geeft dat de tuin een rustige, nette uitstraling én verlengt u de bloeiperiode! Dat staat erg mooi, een vers gemaaid gazon met een goed onderhouden bloemenborder. Vergeet niet sommige voorjaarsbloeiers die zijn uitgebloeid tot de grond terug te snoeien. Als het goed is komen ze met nieuw blad en hier en daar zelfs wat bloemen. Dit zijn vaste planten als bijvoorbeeld ridderspoor, zomersalie of salvia en fijnstraal aster.

ridderspoor delphinium - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: delphinium

campanula - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: campanula

zomersalie salvia - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: salvia

fijnstraal aster - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: fijnstraal aster

14 tuintips voor tuinonderhoud in juni

  • Loop geregeld door de tuin om uitgebloeide bloemen weg te halen - zo verlengt u de bloeiperiode
  • Check geregeld of de opbindstokken overal goed blijven ondersteunen bij opgroeiende planten
  • Neem stekken van struiken om ze voor eigen tuin te vermeerderen of om vrienden mee te verrassen
  • Snoei de struiken die deze maand uitbloeien
  • Na de vogelbroedperiode: hagen snoeien
  • Haal deze maand nieuwe soorten bloeiende planten bij de plantenkwekerij
  • Maai geregeld het gras, vergeet de randen niet af te steken
  • Zet het terras in het zonnetje met bijvoorbeeld miniatuurrozensoorten in pot
  • Zaai vast voor volgend jaar overblijvende planten in
  • Houd de rozen in de gaten (zij zijn wat gevoelig voor plagen en ziekten)
  • Bloembollen: rooien of het loof verwijderen

Een goedbezette border geeft maandenlang plezier met bloemen van allerlei tinten. De winterharde ooievaarsbekken en geraniums bloeien wekenlang. Vanaf mei begint de dicentra te bloeien. Akelei, duifkruid, nepeta of kattekruid, het geurt je tegemoet! Nog een aantal soorten die het erg mooi doen in borders zijn vrouwenmantel, primula helodoxa en iris pseudacorus.

dicentra - bloedend hart - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: dicentra

duifkruid - scabiosa columbaria - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: duifkruid

kattekruid - nepeta - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: kattekruid

vrouwenmantel - alchemilla vulgaris - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: vrouwenmantel

primula - helodoxa prolifera - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: primula helodoxa

iris pseudacoris - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: iris pseudacoris


Als u geteld heeft, er waren 11 tips in het lijstje, er moeten er 14 komen, dus u heeft er nog een paar tegoed!
Tip 12 Kijk even naar de irissen of de wortelstok nog genoeg zon kan vangen, zo ongeveer iedere drie jaar zou je ze na de bloei uit de grond kunnen halen om te 'scheuren'.
Tip 13 Lupines kun je gemakkelijk uit wat zaad kweken en zijn in veel tinten te krijgen. Ze brengen de tuin letterlijk en figuurlijk tot leven: uitbundige opschietende bloemenstrengen boven de grond, en onder de grond doen ze hun bodemverbeterende werk (stikstofbinding) waardoor minder kunstmest nodig is. Plant ze achter de laatbloeiende vaste planten zodat na het uitbloeien van de lupine geen leegte achterblijft.

Dianthus heeft een lange bloeiperiode zoals alle borderanjers, zet ze wel in goed doorlatende grond. Op dit soort grond gedijt ook het zonneroosje goed, een mooie bodembedekker die nu zo'n beetje begint te bloeien. Snoei zonneroosjes na de groei goed terug! Dan voorkomt u dat ze verhouten en verwilderen. Valeriaan bloeit nu in rood, wit en roze - zij zaait zich vanzelf flink uit! Aubrieta die uitgebloeid is kan nu teruggesnoeid worden.

lupine - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: lupine

dianthus - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: Dianthus

zonneroosje helianthemum - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: zonneroosje

Rood bloeiende planten / rode bloemen

De winterharde penstemon bloeit rood van juni tot oktober met trechtervormige bloemen. Verder papaver, pioen, en een rode helianthemum of zonneroosje. Voor grotere tuinen kan je lychnis chalcedonica planten, op een zonnige plaats uit de wind. Deze soort bloeit prachtig rood vanaf het eind van het voorjaar.

penstemon - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: penstemon

lychnis chalcedonica - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: lychnis chalcedonica

jakobsladder - polemonium caeruleum - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: jakobsladder

Paars bloeiende planten / paarse bloemen

Een bekende paarse bloeier is de Allium (zie ook het blog met tuintips voor mei), daarnaast de winterharde Stachys macrantha met zijn rechtopstaande stengels en donkere blaadjes. Heeft u een vijver of moerassig tuingedeelte met vochtige grond, denk dan eens aan Irissen. De Iris Missouriensis bloeit mooi paars.
De campanula latiloba geeft veel bloemen, scheur ook deze iedere 3 jaar om gezond te houden. Nog een aantal paarsbloeiende soorten: salvia, jakobsladder (zaait zichzelf uit) en geranium pratense.

Rozen en struiken in juni

Diverse rozensoorten zijn nu uitbundig aan het bloeien, de struikrozen geven een lekker nonchalant tintje aan de tuin. Snoeit u de rozenstruiken, zorg dan dat in elkaar groeiende takken weggehaald worden zodat de struik mooi open blijft. Moderne trosrozen geven prachtige bloemen met moderne kleuren, denk aan theerozen en allerlei miniatuurrozensoorten, erg geschikt voor potten en kleinere tuinen. Klimrozen kunnen goed gecombineerd worden met bijvoorbeeld clematis. Zorg ervoor dat de rozen goed beschermd worden tegen de toenemende bodemwarmte door te 'mulchen': een laagje grasmaaisel of hagensnoeisel op de grond. Bemest na de eerste bloei de rozen voor de tweede bloei. Kijk eens op onze rozenwebshop of kom eens met onze hoveniers praten over al de mogelijkheden, kleuren en geuren van deze aristocratische plant.

In juni bloeien achtereenvolgens meerdere struiken: klimop, clematis, solanum passiebloem en de sterk geurende jasmijn, sering, lavendel en kamperfoelie. Heeft u geen zure grond? Begin dan niet aan 'kalmia latifolia' of lepelboom. Anders is het wel een erg mooie groenblijver met prachtige bloei. Gebruik lavendel om bijvoorbeeld als een lage strook omzoming langs een border te zetten. Neilla tibethica kan gemakkelijk gekweekt worden en geeft een mooie mix van bladeren en bloemen. Lavatera doet het goed op doorlatende grond en bloeit dan uitbundig, enkele maanden lang.

passiebloem solanum - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: passiebloem

lepelboom - kalmia latifolia - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: lepelboom

lavatera - harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: lavatera

Zaaien in juni

Als de grond voldoende warm is, kunnen vaste planten en winterharde tweejarigen als duizendschoon ingezaaid worden. Zaai in rijen, bedek het met iets aarde, en besproei het geheel zodat binnen een paar weken de zaailingen uitgedund en verplant kunnen worden.

Tip 14 (eindelijk, de laatste tip!) voor de moestuin: zaai sla niet in één keer, maar ongeveer om de twee weken zodat je de hele zomer en met een beetje geluk de herfst kunt oogsten.

Sproeien van de tuin in juni

Als het niet voldoende regent, kunt u het sproeien het beste doen na zonsondergang. Sproei dan niet op de bladeren, maar op de wortel. Zet opgepotte planten in erg warme perioden uit de zon.

Halfrijpe stekken

Juni is de beste tijd om struiken te vermeerderen door te stekken. Kies sterke nieuwe scheuten uit en snijd die juist onder een vertakking af. Haal wat van de bladeren weg en neem een pot met een bodem compostmengsel, zet de stekken daarin, tegen de rand. Zet dit op een koele plek en geef geregeld water. Zodra de wortels ontwikkeld zijn kunt u ze in aparte potten verder laten groeien. Er zijn meer tijden en technieken om te stekken, daar kom ik in een later blogpost op terug. Krijgt u nog geen nieuwsbrief, schrijf dan in of 'like' onze pagina op Facebook om te kunnen volgen wanneer deze volgende serie tips verschijnt.

Toch nog een laatste tip, denk er aan: als het werk u teveel wordt, kunt u altijd de hulp van de hovenier inroepen. Bijvoorbeeld voor de terugkerende klusjes als het hagen snoeien.

U hebt in mei een intensieve maand gehad, in juni is het nu de tijd om uzelf eens te belonen en eens lekker van de tuin te genieten!

rozenstruik- harrie boerhof hoveniersbedrijf

foto: rozenstruik

 

Contact

*
*