De tuinkalender - Tuintips voor tuinonderhoud in de maand Mei
Mei is één van de mooiste maanden van het tuinjaar, en we hopen op mooi tuinweer in mei! Het voorjaar is nu op zijn mooist, overal liggen de tuinen er gekleurd bij en beginnen flink uit te botten. De beloning voor hard werk van onze hoveniers dit voorjaar! In deze blogpost zal ik wat tuintips geven voor de maand mei.
In borders, waar kale gedeelten waren, groeien de vaste planten tegen de klippen op. Vooral nu de temperatuur steeds gunstiger voor ze wordt. Mei is de favoriete maand voor vingerhoedskruid, bodembedekkers en vergeet-mij-nietjes, zij verspreiden zich snel en geven een tuinweelde waar ik als hovenier altijd met genoegen naar kijk.
Checklist tuintips voor tuinonderhoud in mei
- Groenten kunnen gezaaid worden, zaailingen kunnen uitgedund worden
- Plant overblijvende planten
- Noteer in uw agenda waar komend jaar de kale plekken met bollen gevuld moeten worden
- De algen in de vijver aanpakken
- Potten met zomerbloeiers kunnen gevuld worden
- Maak hangmanden op
- De borders kunnen onderhouden worden door hoge planten op te binden (tegen uithangen)
- Beplant uw perken zodat in de zomer daar veel moois te zien is
- Tijd om de dahliaknollen te planten
- Plant de half-winterharde eenjarigen en zaai winterharde tweejarigen
- Let op plagen en ziekten, bestrijd spint en luis, strooi slakkenkorrels.
Onderhoud
Het lijstje dat ik hierboven heb gemaakt voor tuinonderhoud in mei is natuurlijk niet compleet, het is een algemeen aanzetje. Iedere tuin heeft zijn specifieke eigenschappen. Zo'n lijst lijkt heel wat, maar vergeet niet te genieten: uw tuin is er voor u! Vanwege het groeizame weer, en omdat als het goed is flink bemest is na de winter, zal het onkruid nu ook de kop opsteken. Met schoffel en hark is dat snel aangepakt gelukkig - onze hoveniers kunnen u altijd helpen als het u teveel wordt.
Tip: als de Akelei is uitgebloeid en zich heeft uitgezaaid, kan deze tot op de grond worden teruggesnoeid. Daarna zal al snel het nieuwe blad verschijnen.
Knollen en Bollen in mei
Hoewel de Keukenhof alweer een poosje open is, is het tulpenseizoen zeker niet voorbij! Er zijn meerdere laatbloeiende soorten tulpen die nu hun pracht laten zien. Door een goede keus te maken en de soorten te mixen, heeft u erg lang plezier van deze oer-Hollandse pracht. Prachtige papegaaitulpen, viridiflora-tulpen, irissen en mooie pioensoorten pronken nu in de borders. Er zijn vele soorten die nu te kijk staan: alliums, camassia's, lelietjes-van-dalen, etc. etc.
foto: camassia
Als u nu vast door de tuin loopt en noteert op welke kale plekken u komend voorjaar graag bloeiende bollen wil, kunt u ze straks in de herfst tot eind december planten. Noteer het dan in uw agenda om in augustus het tuincentrum te bezoeken. Hoe vroeger in het seizoen, hoe groter namelijk de keus – het voordeel van ons tuincentrum boven een gewone winkel is, dat mijn vakbroeders er altijd rondlopen: maak daar vooral gebruik van, de doorgewinterde hoveniers die graag advies geven over de mix, de kleuren, de bloeiperiodes, grondsoorten etc.
Tips: Irissen bloeien geweldig mooi als ze in de volle zon staan, in een goed doorlatende grondsoort. Pioenen doen het goed in humusrijke grond. Heeft u een natuurlijke tuin? Dan staan wilde hyacinthen daar goed in. Lelietjes-van-dalen geuren heerlijk en hoeven geen aandacht te hebben als ze in aarde met compost worden geplaatst.
|
|
|
Planten en bomen in mei
Vanuit mijn eigen tuin kan ik fruitbomen als appel- of kersenbomen aanbevelen, de bloei is iedere lente weer een lust voor het oog en fruit uit eigen tuin eten geeft altijd weer een goed gevoel...
De prunus bloeit met een nostalgisch ouderwets aandoende rozerode kleur en mooigevormde bloemen. Lijsterbesbomen bloeien nu ook, het zijn sterke bomen die u langs een tuin kunt gebruiken, een windbreker voor als het te tochtig is. Spiraea bloeit langs de hele tak mooi wit.
Een gouden regen of laburnum is giftig, maar vanwege zijn (of 'haar', wie zal het zeggen?) beroemde prachtige bloei toch erg populair.
Tips: heeft u zure grond? Probeer dan rhododendron, mei is de belangrijkste maand waarin ze bloeien samen met de azalea's. Ze zijn verkrijgbaar groeiend tot verschillende hoogtes. Snoei van de blauwe regen en aanverwante planten in de zomer de lange takken tot op ongeveer 4 bladeren, in de winter tot twee knoppen.
|
|
|
Planten in potten zetten voor de zomer
Het leuke van potplanten is, dat er van alles als pot gebruikt kan worden: melkbussen, oude karren, antieke ketels, ik heb zelfs oude wc potten gezien! Als het water maar weg kan... Voor komende zomer is het nu de tijd om bijvoorbeeld madeliefjes, lobelia, geranium, margriet, etc. etc. in potten te zetten. Zet ze niet te krap (wortels moeten kunnen uitgroeien) en niet te ruim (dan wordt de aarde 'oud') in de daarvoor geschikte tuinaarde, compost of potgrond. Als u na het planten de aarde bedekt met schors, tuingrit of kokos, blijft het vocht goed in de grond. Dit staat ook erg leuk decoratief. Combinaties van verschillende soorten geven een mooie natuurlijke aanblik, denk wel om de juiste kleurencombinaties.
|
|
|
Tip: probeer eens een paar hangmanden te maken op het terras. Als u die nu voorbereid zal dat in de zomer genieten worden! Bijvoorbeeld hangende fuchsias zijn ideaal. Begin met de mand met plastic te bekleden en vul hem met watervasthoudende korrels, kunstmest en compost. Geef tijdens de bloei nog wat stikstofhoudende kunstmest. Het kost iets moeite, maar dan kan de prachtige bloei tot in de herfst blijven duren.
Winterharde tweejarigen als bijvoorbeeld judaspenning, vergeet-mij-nietjes, duizendschoon en muurbloemen kunt u nu al in zaaibakjes of de volle grond zaaien. Dan zijn ze in de herfst groot genoeg om geplant te worden in uw borders en perken. Zaait u in de volle grond, dan kan dat eerst wat kaal lijken in de tuin en moeten ze later uitgedund worden.
Heeft u half-winterharde eenjarigen eerder in het jaar gezaaid, dan kunt u die nu planten. Kijk wel uit voor nachtvorst! Dat geldt ook voor dahliaknollen die u in de winter vorstvrij bewaard heeft en nu uitplant. Plant die met een tussenruimte van 1 meter en haal ze uit de grond vóór de eerst nachtvorst komende winter. De ijsheiligen beginnen op 11 mei en eindigen op 15 mei, daarna is meestal het gevaar voor late nachtvorst over.
Zorg dat u de eerder in het jaar gezaaide winterharde eenjarigen goed vochtig houdt.
In de moestuin is het nu tijd voor het zaaien van bloemkool, courgette, andijvie, komkommer, venkel, spruitjes (als u ze lust?), paprika, pronkbonen, etc.
Grondkwaliteit bepaalt de behandeling en bemesting van uw tuin. Alleen met compost, organische mest of stalmest bemesten zorgt er voor dat voedingsstofgehaltes te hoog zijn. Door bodemmonsters kunt u dit (laten) bekijken. Hiervoor zijn setjes te koop, of neem wat bodemmonsters mee naar ons tuincentrum. Deze neemt u op verschillende plekken in de tuin, max. 20 cm diep en meng deze tot ± een halve liter. Het is verstandig dit ongeveer iedere drie jaar te doen.
Heeft u zelf nog tips of vragen? Laat het me weten! Of kom eens rondsnuffelen in het groencentrum om wat nieuwe ideeën op te doen voor uw tuin.
Contact