Skip navigation

Hoe moeten hortensia's blauw gemaakt worden - en wanneer, in het voorjaar of najaar?

Hortensia's zijn van nature wit, roze en rood. Met een beetje moeite kun je de meeste roze soorten prachtig blauw laten kleuren! Dus niet alle soorten willen blauw worden...

Of een hortensia blauw gaat kleuren hangt van een paar dingen af:

  • Het soort grond - arme, zure grond (dus met weinig kalk) is ideaal
  • Of de grond ijzer en vooral aluminium bevat
  • Met welk water de plant begoten wordt - zo min mogelijk kalk, dus liefst regenwater
  • Welke bemesting - niet bemesten nà juli en vóór april, en verder weinig geven
  • Bemesten met weinig turf en droge koemest door de bovenlaag

Wat kunt u zelf doen om hortensia's blauw te laten kleuren?

Om een hortensia blauw te laten worden kunt u aan de grond wat aluminium-sulfaat of kali-aluin toevoegen. Strooi dit jaarlijks rond eind september, begin oktober rondom de hortensia en hark het in de grond. Of los het op in lauw water en giet het zo dicht mogelijk bij de hortensia zonder het blad te raken.

foto: witte hortensia's staan te pronken

 

Hoe kunt u de hortensia's blauw HOUDEN?

Na deze eerste moeite is het een kwestie van de dosering bijhouden of zelfs verminderen / stoppen als de hortensia té blauw wordt naar uw smaak... Lukt het niet goed om de kleur vast te houden, dan kan het een paardenmiddel zijn om de plant uit te graven en in een nieuw, groot  plantgat vol licht zure veengrond te zetten. Het plantgat kan daarbij met plastic bekleed worden (met gaten voor de afwatering), om een kunstmatige lichtzure omgeving te scheppen en te houden. Als u het niet al te jammer vindt van de oude, gebruik dan een nieuwe blauwe hortensia, dan weet u zeker dat de soort al goed is, en de kluit goede aarde bevat.

Hoe werkt dat met pH en zuurtegraad bij hortensia's?

Hoe zuur de grond is, kunt u o.a. meten met pH strookjes. Een lichtzure grond zal ongeveer pH 4-4,5 zijn. pH 6 en hoger betekent dat de grond neutraal of zelfs kalkrijk is, en niet geschikt voor het blauw kleuren van hortensia's. Ze kunnen wel gedijen, maar blijven roze. In de praktijk zal het kopen van een set niet echt nuttig zijn omdat het zo weinig gebruikt wordt. In ons groencentrum kunt u eenvoudig wat grond laten testen.

Worden hortensia's blauw van roestige spijkers, munten, etc.?

Er zijn voldoende bakerpraatjes en 'broodjes aap' verhalen over blauw kleuren van hortensia's: koperen munten, zakjes blauwsel, roestige spijkers in de grond doen. Helaas, fabeltjes. Alleen de roestige spijkers kunnen enigszins meehelpen, maar het zet echt geen zoden aan de dijk!

foto: Dat is mooi! Allerlei kleuren hortensias bij elkaar in een hoekje. Deze foto is genomen in de modeltuinen te Dwingeloo.

 

Wanneer moet het aluin aan de hortensia gegeven worden?

De ideale tijd om te bemesten en aluin te geven is op twee verschillende tijden in het jaar: bemesten van april t/m juli - daarna een 'hongerperiode', en dan het aluin en aluminium-sulfaat toevoegen voor blauwmaken van begin september t/m half oktober.
Maar..., het gemakkelijkst is om tussen april en juli een meststof te geven waaraan aluin en aluminium-sulfaat is toegevoegd, dit mengsel kunt u in ons groencentrum verkrijgen. Een gemiddelde tuin kan jaren vooruit met een verpakking van bijvoorbeeld 800 gram, omdat er ±15 gram per vierkante meter nodig is. Dit is natuurlijk afhankelijk van de zuurgraad van de grond. In de praktijk is dat de meeste van onze klanten in het tuincentrum zonder testen gewoon uitproberen, wat vaak prima werkt! Veel plezier met die blauwe hortensia's!

Advies door vakmensen

Bent u onzeker over de behandeling van uw hortensia's, kom dan gerust naar het tuincentrum. We zullen u graag helpen. U kunt ons gerust ook op Facebook benaderen met vragen als u dat gemakkelijker vindt.

 

Of neem contact op: