Skip navigation

Tuinonderhoud tijdens de vakantie

 

Misschien gaat u binnenkort een paar weken weg? De vakantie is een gevaarlijk moment voor de tuin, die juist nu aandacht nodig heeft. Menigeen komt uitgerust terug maar komt tot een vervelende ontdekking:

De helft van de tuin is dood gegaan en de andere helft van de tuin zal alle opgebouwde vakantie-energie weer verbruiken. Ik overdrijf natuurlijk, maar toch... het zou reuze jammer zijn van alle moeite en geld die al in de tuin gestoken is.

Tuinonderhoud tijdens de vakantie - wat is strikt noodzakelijk?

Zorg in ieder geval dat er iemand is die de tuin water kan geven als het droog blijft. Dat water geven in de vakantie is na een week eigenlijk al nodig. Misschien een behulpzame buur, een vriend(in), familie in de buurt, als het maar gebeurt! Het hangt natuurlijk ervan af welke soort planten u heeft, maar gemiddeld gesproken heeft iedere tuin wel een aantal gevoelige soorten staan. Er zijn daarbij extra gevoelige soorten zoals begonia's en afrikaantjes, maar ook boomsoorten als de beuk zijn gevoelig - en dan vooral bij jonge aanplant. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen van beplanting dat niet goed tegen de droogte kan. Menig tuinliefhebber komt daar pas door schade en schande achter, jammer!

Tuinonderhoud tijdens de vakantie - wat met de vijver?

Denk bij tuinonderhoud tijdens de vakantie ook aan de vijver. Het waterniveau van de vijver zal voldoende hoog moeten blijven, vooral als er vis in zit. Bij stilstaand water zal hun behoefte aan zuurstof door u voorzien worden door een fonteintje, watervalletje o.i.d. - deze kan met een tijdklok aangezet worden (dit werkt in uw vakantie ook preventief tegen inbrekers door de geregelde activiteit in uw tuin). Grote vijvers zullen minder gauw last van zuurstoftekort hebben.

foto: vijver in Diever aangelegd door Harrie Boerhof Hoveniersbedrijf

Tuinonderhoud tijdens de vakantie - het gazon

Van mei tot oktober, het groeiseizoen, zou het gras het best wekelijks gemaaid worden om een mooi gazon te krijgen. Blijft dit klusje te lang liggen, dan wordt het gazon steeds moeilijker te maaien en zal het resultaat minder mooi worden. Vraag uw 'vakantietuinman' dus om grasmaaien tijdens de vakantie ook voor u te doen als hij / zij dit zou willen. Kijk ook op de pagina tips voor tuinwerkzaamheden in juli.

Een tuinhulp voor tijdens de vakantie regelen

Lukt het niet om in uw kennissenkring iemand te vinden die de tuin onderhoudt, schakel dan onze tuinman in. Hij zal met u afspreken hoeveel en hoe vaak hij uw tuin bezoekt, en kan zelfs in huis uw planten water geven. De meest voorkomende werkzaamheden van onze tuinmannen tijdens de vakantieperiode zijn:

  • Gazon - maaien / graskanten steken / besproeien bij droogte / bemesten / onkruid in gazon bestrijden
  • Borders - onkruid verwijderen / uitgebloeide planten terugsnoeien / besproeien bij droogte / bemesten
  • Hagen - snoeien van hagen, bolvormen, leivormen etc. / bemesten
  • Potten en bakken op terras - water geven/bemesten
  • Bestrating - onkruidbestrijding
  • Vijver - waterniveau controleren, vissen verzorgen, zuurstofpeil controleren en fonteinen in/uitschakelen
  • Controle van alle beplanting - bestrijden van ziekten en plagen.

Als u een druk leven heeft of slecht ter been bent, is het een uitkomst om een tuinman in te schakelen. Dit kunt u zelfs doen als u niet op vakantie bent. U kunt op ieder moment besluiten welke werkzaamheden u op dát specifieke moment te veel of te moeilijk zijn en dit overdragen aan de hovenier. Dit geeft een gerust gevoel en we doen het graag voor u.

Vakantie-onderhoud van de tuin - laat u verrassen

Laat u de tuin door de tuinman doen, overweeg dan eens om een 'verrassing' klaar te laten maken. Vraag of hij op eigen inzicht en uit eigen ervaring een aantal planten rondom de vijver wil zetten die het geheel op een mooie manier aanvullen. Denk aan astilbe, zegge of carex en daglelies (Hemerocallis). Een veelheid van texturen en vormen geven de vijverbegroeiing een aangename indruk. Als u dan terugkomt van vakantie, zal de ontvangst door een goed onderhouden en door nieuwe aanplant omgeven vijver een extra prettige ervaring zijn!

foto: astilbe

foto: zegge

foto: daglelies

;lkjadsfl

Gelijk actie ondernemen?

Informeer voor de mogelijkheden van tuinonderhoud tijdens uw vakantie. We komen u graag vrijblijvend luisteren naar wat uw wensen zijn en adviseren wat er in uw tuin noodzakelijk is. U kunt ons bellen (0521-598381) of een bericht zenden:

*
*