Skip navigation

Tuinrozen

De roos heeft, met haar ongekende soorten en kleuren, in de loop van de tijd verschillende betekenissen gekregen. Waar de één de roos ziet als symbool voor de liefde, gebruikt de ander de roos als teken van vriendschap, maar ook als teken van afscheid.

Tips over rozen

De roos is door velen geliefd en met haar mooie vorm, heerlijke geuren en verscheidenheid in formaten weet de roos iedereen te verleiden. Deze veelzijdige bloem wordt niet voor niets de ‘Koningin der Bloemen’ genoemd. Deze mooie, kleurrijke en bijna vorstelijke bloem versiert menig huiskamer en tuin. De tuinroos wordt veelzijdig ingezet, kijk maar eens om u heen. U herkent ze vast als u door het park loopt in uw woonplaats, door de gemeentetuin in uw straat of misschien zelfs wel door uw eigen achtertuin. Tuinrozen zijn, net als de rozen op steel, geliefde bloemen in veel tuinen.

Tuinrozen in Boerentuin

Tuinrozen zijn een kenmerkend onderdeel van de Koninginnetuin, maar ook goed te gebruiken binnen het concept van een landschappelijke tuin. De tuinroos is door haar veelzijdigheid op veel manieren in te zetten in verschillende (model)tuinen. De roos op eigen wortel wordt veelal gebruikt als bodembedekker in een landschappelijke of boerentuin. In een eerder blog  werd al uitgelegd dat de boerentuin weinig symmetrie kent en de natuur (binnen de grenzen) haar gang mag gaan. De tuinroos op eigen wortel is juist daarom bij uitstek geschikt voor de boerentuin. Deze roos is gemakkelijk te onderhouden. In het voorjaar snoeit u de roos terug en voorziet haar van bemesting om van mei tot september vol in de bloei te staan.

Favoriete tuinrozen Harrie Boerhof

Mijn favoriete tuinroos is de Rosa Mirato. Deze volle roos krijgt een lengte van maar liefst 60 cm en is in verschillende kleuren verkrijgbaar. De Rosa Mirato wordt alleen in het voorjaar gesnoeid en bemest en hoeft tussentijds niet gesnoeid te worden. Zorg er wel altijd voor dat de uitgebloeide bloemen uit de struik geknipt worden voor het beste bloeiproces. Door de weelderige groei van deze tuinroos, past deze uitstekend in een landschappelijke tuin. Verder behoort de Rosa Austriana en de Golden Touch tot mijn rijtje van favorieten. Vergeet vooral niet de Pink en Red Haze, de Pink Pavement, de White Decumba en de Aspirin Rose, allemaal juweeltjes voor uw tuin.

Groencentrum Dwingeloo, Drenthe

Het assortiment tuinrozen is dusdanig groot dat ik mij voor kan stellen dat u door de struiken de rozen niet meer ziet. Zelf kan ik nog pagina’s vol schrijven over de mogelijkheden van deze Koningin der Bloemen, maar beter is dat u eens in mijn groencentrum in Dwingeloo, Drenthe komt kijken. Ik heb ruim 90 verschillende soorten op  kweek en ik deel graag mijn passie met u. Voor nu sluit ik af met een bruikbare tip en ik zie u graag eens in mijn groencentrum voor meer informatie en een advies.

TIP: Bij een rozenpoot die diep geworteld is, stort u eerst gedroogde koemest en daarna vult u dit aan met een beetje grond, plant de tuinroos en mest deze vervolgens bij. Houd er rekening mee dat de roos een bourgondische plant is en daarom veel voeding nodig heeft.