Skip navigation

De tuinhortensia is een veelzijdige, kleurrijke en makkelijk te onderhouden tuinplant. Met veel  verschillende variëteiten is de hortensia een graag geziene tuinplant in tuinen, perken of potten.

 

Veelzijdigheid tuinhortensia

In mijn vorige blog heb ik u verteld over mijn voorkeur voor tuinrozen en de mogelijkheden van deze veelzijdige tuinplant. Naast tuinrozen heb ik voor een kleurrijke tuin een grote voorkeur voor tuinhortensia’s. Deze tuinplant is net zo veelzijdig als de tuinroos, maar heeft door de verschillende bloeiperiodes ongekende mogelijkheden. De tuinhortensia kent bladverliezende- en groenblijvende soorten waardoor u een goedgevulde border heeft van het voorjaar tot en met het najaar. De hortensia is ideaal geschikt voor een kleurrijke en gevulde tuin.

tuinhortensia tuincentrum boerhof

Nieuw soort hortensia

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Endless Summer. Een  mooie, volle en compacte  tuinhortensia in de kleuren blauw, roze en wit. Deze doorbloeier heeft een bloeiperiode van juni tot oktober en zorgt de hele zomer voor een kleurrijke tuin. De Endless Summer is een nieuw soort hortensia en is in 2008 in Nederland op de markt gebracht. Deze tuinhortensia bloeit zowel op oude als op nieuwe takken, zodat telkens opnieuw bloemen gevormd worden. Met de Endless Summer tuinhortensia bent u verzekert van een goedgevulde border.

Het snoeien van de hortensia

De hortensia is een gemakkelijk te onderhouden plant en komt het best tot haar recht op een plek met halfschaduw tot veel zon. Om zo lang mogelijk van deze mooie tuinplant te genieten is bemesting raadzaam. Doe dit een keer in het voorjaar en een keer in de zomer, de hortensia zal u belonen met prachtige en volle bloemknoppen. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid is het niet direct noodzakelijk dat u de bloemen afknipt. Dit kunt u gerust pas in het volgende voorjaar weer doen. Op deze manier zorgen de uitgebloeide bloemen voor wat versiering van uw wintertuin. Wilt u de hortensia snoeien, doe dit dan door de tak vlak onder de hoogste knop af te knippen zodat u gegarandeerd weer nieuwe bloemen kunt verwachten. Snoei de hortensia niet helemaal tot aan de grond terug. De kans dat er dan weer bloemen aankomen is erg klein, omdat de plant dan weer helemaal opnieuw moet uitlopen.

De hortensia is met al haar variëteiten een mooie, kleurrijke en gemakkelijk te onderhouden aanvulling voor uw tuin. In mijn groencentrum in Dwingeloo, Drenthe heb ik heel veel verschillende soorten hortensia’s, waaronder de Endless Summer, in alle kleuren en maten. Ik vertel u graag meer over deze mooie tuinplant en geef u persoonlijk advies over de inrichting van uw tuin.

Voor schaduwrijke plekken in uw tuin heb ik een groot assortiment bomen, volledig in blad, in mijn groencentrum. Ideaal om direct mee te nemen en te planten. In mijn volgende blog vertel ik meer over de mogelijkheden en de diversiteit van bomen in uw tuin.