Skip navigation

‘Hoge bomen vangen veel wind’, ‘de appel valt niet ver van de boom’, ‘waar de boom gevallen is, blijft hij liggen’, ‘boompje groot, plantertje dood’. De spreekwoorden en gezegden met bomen zijn net zo divers als het onderwerp zelf.

 

Bomen, bomen en nog eens bomen

Of u nu in het bezit bent van een grote of kleine tuin, een boom kan door zijn veelzijdigheid in veel tuinen ingezet worden. Voor het creëren van schaduw, als bescherming tegen inkijk of vanwege de lekker vruchten, iedere boom heeft zijn eigen kenmerken. Niet alleen de hoogte en breedte kan variëren, maar ook de bladeren, de bloemen en de vruchten die bomen dragen. Er is daarom een boom voor iedere tuin. Een boom trekt bovendien een grote variatie aan insecten en vogels naar uw tuin, die dankbaar van haar beschutting en/of voedselaanbod gebruik maken.  Ik ga u niet vertellen welke verschillende vogels en insecten u vindt in een boom, hiervoor verwijs ik u graag door naar de plaatselijke ecoloog. Ik geef u daarentegen graag wat tips over de mogelijkheid van bomen in uw tuin.

Bomen voor in de kleine tuin

Bent u in het bezit van een kleine tuin, maar heeft u wel de behoefte aan de natuurlijke schaduw van een boom, dan is een van mijn favorieten de Pyrus Salicifolia Pendula, ook wel de Treurpeer genoemd. Dit is een prachtige boom met grijs blad die al vanaf april begint te bloeien. Deze winterharde boom wordt ongeveer vier meter hoog en geeft de tuin een mooie uitstraling. De Photinia (Glansmispel) is een mooi alternatief voor meer kleur in de tuin. Deze boom heeft mooie rode uitlopers en bloeit in juni met witte bloemen. In de winter behoudt de Photinia haar blad. Deze boom is makkelijk te snoeien en prima geschikt voor wat beschutting in de tuin. Dit geldt ook voor de Nothofagus Antarctica is. Deze boom heeft een mooie karakteristieke stam met witte strepen en wordt ongeveer 5 tot 6 meter hoog. Vind u de boom te groot? U kunt deze boom helemaal kaal terugsnoeien tot de stam. De boom loopt gewoon weer uit in de bloeiperiode.

boomkwekerij drenthe pyrus salicifolia pendula

Foto: pyrus salicifolia pendula

 

boomkwekerij drenthe: Photinia

Foto: Photinia

  

boomkwekerij drenthe: Nothofagus Antarctica 

Foto: Stam van Nothofagus Antarctica

Fruitbomen

Fruitbomen zijn ook altijd een aangename aanvulling op de tuin. Met sierappels in uw tuin trekt u in de winter vogels naar uw tuin, die graag snoepen van deze lekkernij. De sierappel heeft een mooie witte bloesem in het voorjaar en sierappels in de zomer. Sierappels zijn overigens voor mensen wel eetbaar, maar niet erg lekker. Een andere fruitboom die uw tuin een bijzondere uitstraling geeft is de Mispel op stam. Deze boom, met een niet alledaagse uitstraling, bloeit in de zomer met witte bloemen. In het najaar worden de vruchten gevormd die, na  de eerste nachtvorst, gegeten kunnen worden.

Bomen voor in de grote tuin

In een grote tuin passen veel landschappelijke bomen. Houd er rekening dat u de bomen op ongeveer 4 tot 5 meter afstand zet, wanneer u besluit de bomen in groepen neer te zetten. Een favoriet voor in de landschappelijke tuin is de Acer, ook wel Esdoorn genoemd. Deze boom heeft talloze soorten en variëteiten en daarom past er altijd wel één bij u in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de Noorse Esdoorn. Deze boom kan zeker 15 meter hoog worden en heeft mooie rode bladeren, maar is in de winter kaal. Het is een stevige groeier en gedijd op iedere grondsoort. Voor een mediterrane uitstraling van uw landschappelijke tuin is de Chitalpa Tashkentensis een boom die niet mag ontbreken. Deze zeldzame prachtboom bloeit in juli en is dan omgeven met lichtroze kelkvormige bloemen en groene bladeren. De sierboom Liquidambar Styraciflua (de Amberboom of Red Oak) geeft uw tuin een herfstige uitstraling met bladeren die rood, oranje en geel verkleuren. Deze boom wordt ongeveer 15 meter hoog en heeft een kurkachtige stam.

boomkwekerij drenthe: Noorse Esdoorn

Foto: Noorse Esdoorn

 

boomkwekerij drenthe: Chitalpa Tashkentensis

Foto: Chitalpa Tashkentensis

  

 boomkwekerij drenthe: Liquidambar Styraciflua

Foto: Liquidambar Styraciflua

Kant en klaar

Met bomen in uw tuin creëert u naast schaduwplekken en beschutting, ook een oase voor vogels. Iedere boom heeft daarmee zijn eigen doel. Weet u al welke boom u voor welk doel in uw tuin wilt hebben? In mijn tuincentrum heb ik ongeveer 200 soorten bomen van 3 tot 7 meter hoog in container (grote pot) klaar staan, wachtend op een nieuwe eigenaar. U heeft u al een mooie boom voor, op moment van schrijven, slechts € 50,00. Ik geef u graag advies zodat u zeker weet dat u de perfecte boom straks in uw tuin heeft staan.

Tip 1: Zodra u een boom plaatst, ondersteun deze boom dan altijd met twee houten paaltjes. Plaats deze aan weerszijden van de boom en zorg dat ze stevig ingegraven zijn. Bevestig de boom met 2 stukjes boomwand aan de steunpaaltjes, zodat de boom goed verankerd is.

Tip 2: Verwerk Vivimus door de potgrond. De bodemschimmels in dit mengsel zorgen ervoor dat de boom goed gedijt.

 

Contact

*
*