Skip navigation

Een schaduwtuin kan prachtig zijn met de juiste plantkeuze. Er is een grote variatie aan mooie kleurrijke vaste planten en heesters beschikbaar voor een tuin in de schaduw...

 

De Schaduwtuin

In de dichtheid van de stad is een zonnige tuin niet voor iedereen weggelegd. Toch hoeft een tuin op het noorden of een die door hoge gebouwen veel in de schaduw ligt niet saai en kaal of kleurloos te zijn. Er is een enorme variatie aan prachtige schaduwplanten die het in de schaduwtuin uitstekend doen.

Vorm en kleur in de schaduwtuin

De overdaad aan kleur die vaste planten op een zonnige standplaats in de zomer kunnen hebben moet niet worden verwacht. Toch kunnen schaduwplanten u verrassen met vele, vooral blauwe, paarse, witte en soms gele tinten. Maar ook de grote variatie aan bladvorm kan een schaduwtuin interessant maken. Denk aan het grote ronde blad van Hosta, het fijne blad van de Wijnruit of het langwerpige blad van de Lelie.

tuin aanleggen: De Schaduwtuin

Anemone x hybrida 'Serenade'is een prachtige herfstbloeier voor in de schaduw

Kleur hoeft niet altijd alleen door bloemen te worden gebracht. Er zijn vele bontbladige vaste planten (Heuchera micrantha 'Palace Purple'), bomen met een bijzondere herfstkleur (Ginkgo biloba ´Autumn Glory) of heesters met gele of rode takken (Cornus alba ‘Sibirica’) die uw tuin kunnen opfleuren.

De Schaduwtuin: cornus-siberica
De rode takken van Cornus alba 'Siberica' geven kleur aan de schaduwtuin.

Bodembedekkers in de schaduwtuin

Daar waar gazon door te weinig zonlicht slecht groeit kan worden gekozen voor bodembedekkers (Geranium, Asarum, Ajuga) gecombineerd met enkele verrassende opgaande planten zoals Ligularia (Kruiskruid) of Anemoon. Daar kunnen  bovendien nog voorjaarsbloeiende bollen aan worden toegevoegd.

Klimmers voor de schaduwtuin

Voor het aankleden van de schuttingen en tuinmuren in de schaduw zijn ook genoeg mogelijkheden. Bosrank, kamperfoelie en klimhortensia doen het uitstekend in de schaduw. Veel varianten geuren bovendien erg lekker.

Onze deskundige medewerkers van het groencentrum adviseren u graag over de mogelijkheden van schaduwplanten. Maar ook voor het laten maken van een ontwerp voor, en het laten aanleggen van een schaduwtuin bent u bij Hoveniersbedrijf Harrie Boerhof in Drenthe ons aan het juiste adres!

Met vriendelijke groet,
Harrie Boerhof

 

Contact