Skip navigation

Hoogste tijd om de laatste bloembollen in de grond te stoppen. Bollen, knollen en wortelstokken dienen tussen september en december te worden geplant om het vroege voorjaar kleurig te kunnen beginnen.

 

Bloembollen & Knollen


Bloembollen: De planttijd

De planten slaan het beste aan als de grond nog een beetje warm is. Planten moet worden vermeden als de grond erg nat is of bevroren. En aangezien er een koude periode aankomt volgende week moeten we voor een mooie kleurige voorjaarstuin nu handelen!

Bloembollen: de ondergrond

De bloembollen voelen zich het beste in kalkrijke, luchtige en humeuze grond. Om aanslaan op kleigrond te verzekeren is het doorwerken van veel zand en het verbrokkelen/rul maken van de grond noodzakelijk. Het doormengen van compost is raadzaam.
Er zijn bollen voor elke standplaats; zon, halfschaduw of schaduw. Tulpen groeien het beste op een zonnige plek terwijl witte bosanemonen en sneeuwklokjes,  roze helmbloemen of blauwe boshyacinten het prima in de schaduw doen. Er is dus altijd wel een geschikte voorjaarsbol te vinden.

Bloembollen & Knollen tuincentrum Boerhof

De bloeitijd

Het is belangrijk dat u rekening houd met de  bloeitijd. Door de juiste soorten te kiezen en te combineren heeft u kleur in uw tuin van januari tot mei/juni. Let daarbij wel op de hoogte. Het zou zonde zijn als er bloeiende soorten aan het oog worden onttrokken door anderen.

Plantdiepte en plantafstand

Koopt u uw bollen bij een tuincentrum, dan staan de plantdiepte en plantafstand duidelijk aangegeven op de verpakking. Wilt u direct in het eerste jaar een sterk effect, dan kunt u de bollen iets dichter op elkaar planten.
Mocht de plantinformatie niet voor handen zijn dan kunt u de volgende regel hanteren: het plantgat is gelijk aan driemaal de boldiameter.

Bloembollen Krokus sneeuwklokje Harrie Boerhof tuincentrum Drenthe

Verwildering 

Het liefst plant u niet iedere paar jaar opnieuw. Het beste kunt u daarom kiezen voor soorten die verwilderen en vaak herbloeien. Enkele soorten die hiervoor geschikt zijn vindt u hieronder.
 • Allium ursinum of daslook
 • Anemone nemorosa of bosanemoon
 • Anemone ranunculoides of gele anemoon
 • Corydalis solida of vingerhelmbloem
 • Arum italicum of aronskelk
 • Fritillaria meleagris of kievitsbloem
 • Galanthus of sneeuwklokje
 • Hyacinthoides non-scripta of wilde hyacint
 • Ornithogalum umbellatum of gewone vogelmelk
 • Anemone Blanda of blauwe anemoon
 • Tulipa sylvestris of bostulp

De planten slaan het beste aan als de grond nog een beetje warm is. Planten moet worden vermeden als de grond erg nat is of bevroren. En aangezien het steeds kouder wordt moeten we voor een mooie kleurige voorjaarstuin nu handelen... Voor meer suggesties en tips over voorjaarsbloeiers en onze ruime keuze aan bollen bent u van harte welkom bij Tuincentrum Harrie Boerhof in Dwingeloo!