Skip navigation

Het tuinontwerp

Waar vaak gekozen wordt voor verandering van het interieur, wordt het nu eens tijd kritisch te kijken naar het exterieur. De zomer staat voor de deur, dus een mooi moment voor een opknapbeurt van uw tuin. De beslissing is zo genomen. Ik hoor het u zeggen: ‘dit jaar is de tuin aan de beurt!’.

Maar ja, waar begint u en -misschien nog belangrijker-  waar eindigt u. Met een legio aan mogelijkheden voor tuinontwerpen is de keuze nog niet zo gemakkelijk. Wordt het een modeltuin of juist niet, wordt het een onderhoudsvriendelijke tuin of niet. Wordt het een groene tuin met veel bomen of eerder een kleurrijke tuin met veel bloemen. Een tuinontwerp moet aansluiten bij uw persoonlijke wensen, maar ook passen bij de uitstraling van uw huis. Met dit allemaal in het achterhoofd lijkt het een opgave de tuin aan te pakken, wordt de klus weer naar volgend jaar verschoven en is dit jaar wederom binnen aan de beurt...

Beginnen met de tuin aanpakken

Fig. 1: Schets van een tuinontwerp.
Bron: https://www.harrieboerhof.nl/nl/hoveniersbedrijf/tuinontwerp/

Sfeerhoekjes

Dit is precies de reden dat het ieder jaar weer mis gaat. Uw tuin is inmiddels een plek waar geen honingbij zich meer kan voeden, geen vlinder meer wil vliegen en geen vogel meer gaat nestelen. Uw kinderen geven zelfs de voorkeur aan het grasveld bij u voor de deur, het paradijs voor de huisdieren van uw buren. Het wordt tijd de daad bij het woord te voegen en tegenargumenten om te buigen in argumenten om het juist wél te doen. Maak sfeerhoekjes voor zwoele zomernachten, een bloementuin voor meer kleur of een landelijke boerentuin die past bij uw omgeving. Met een waterwereld brengt u letterlijk leven in uw tuin of kom in oosterse sferen met een Japanse tuin. De legio mogelijkheden die in het begin nog een obstakel leken, zorgen nu voor kansen.

Stappenplan

De knoop is doorgehakt en u gaat beginnen. Gefeliciteerd! En nu? U kunt de make-over van uw tuin op twee manieren aanpakken. De eerste manier is direct laarzen en werkhandschoenen aan en de hele tuin snoeien, omspitten en leeghalen. De vraag is alleen of dit de meeste efficiënte manier is. Een tweede, wellicht betere aanpak voor de opknapbeurt,  is werken aan de hand van een stappenplan. Bepaal eerst of u de tuin helemaal, gedeeltelijk of helemaal niet zelf gaat opknappen. Dit is handig om het vervolg van uw stappenplan te bepalen. Wanneer u besluit de renovatie geheel of gedeeltelijk over te laten aan een professional doet u er goed aan een afspraak te maken en uw wensen door te nemen. Samen met de hovenier bepaalt u het tuinontwerp, de fasering, de aanpak, de planning en de oplevering. Een goede hovenier helpt u met het vormgeven van uw wensen en het in kaart brengen van de uitgebreide mogelijkheden die passen bij het tuinontwerp. U bent ineens nog maar een paar stappen verwijderd van uw droomtuin.

Loop daarom nu eens naar buiten, kijk om u heen en bedenk dat ook uw tuin de oase van rust kan zijn, de plek om te ontspannen en een ruimte voor uw kinderen om te spelen.

Contact

*
*