Skip navigation

De Kruidentuin

Bij lekker koken horen kruiden, ze mogen daarom in de tuin niet ontbreken. De kruidentuin is ontstaan in de middeleeuwen toen men kruiden met name vanwege hun geneeskrachtige kenmerken kweekte.

De tuinen, veelal gelegen bij kloostercomplexen en onderhouden door monniken, voorzagen de hele omgeving van medicijnen.

Tegenwoordig gebruiken we de kruiden uit onze tuin vooral bij het eten. En omdat we meestal  slechts enkele blaadjes per maaltijd nodig hebben, hoeft de kruidentuin niet groot te zijn. Om de kruiden makkelijk te bereiken wordt er vaak gekozen voor bedden waarin de verschillende soorten netjes gerangschikt staan. Vaak wordt gekozen voor de klassieke opbouw met vierkante of rechthoekige bedden, omzoomd door buxus.

De Kruidentuin
Bieslook in bloei

De kruidentuin is geen bloementuin. De meeste kruidensoorten bloeien niet uitbundig en er is weinig kleurvariatie. Het is dan ook niet verstandig de kruidentuin in de belangrijkste zichtlijn vanuit de woonkamer aan te leggen. Een plekje bij de keuken is meer geschikt.

Het is goed mogelijk om de kruidentuin wat aantrekkelijker te maken door er bloeiende vaste planten aan toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan de Akelei of de Dahlia. Maar andersom kan ook; verwerk de kruiden op een zonnige plek  in uw vaste plantenborder. Het beste kunt u daarvoor overblijvende kruiden gebruiken.

Enkele overblijvende tuinkruiden zijn:

  • Allium schoenoprasum, Bieslook
  • Artemisia dracunculus, Dragon
  • Armoracia rusticana, Mierikswortel
  • Asperula odorata, Lieve-vrouwe-bedstro
  • Lavandula, Lavendel
  • Levisticum officinale, Lavas
  • Mentha spicata, Kruizemunt
  • Mentha piperata, Pepermunt
  • Melissa officinalis, Citroenmelisse
  • Rheum rhabarbarum, Rabarber
  • Salvia officinalis, Salie


Een en twee-jarigen als Basilicum, Dille, Peterselie, Selderij en Bonenkruid kunt u het beste in potten plaatsen. Heeft u enkel een plekje in de schaduw over, dan zijn de mogelijkheden beperkt. Toch zijn er enkele soorten die het daar prima naar hun zin hebben. Denk bijvoorbeeld aan Kervel, Koriander, Rucola en Zuring.

In april/mei zaait u de tweejarigen en vaste kruiden in de volle grond. De eenjarigen kunnen, onder glas, al in maart worden uitgezaaid. Aan het einde van de zomer kunt u kervel en peterselie zaaien om het volgende jaar te kunnen oogsten.

In ons groencentrum in Dwingeloo hebben we een grote variatie aan kruiden. De medewerkers van Harrie Boerhof helpen u graag bij het kiezen van de beste soorten en het geven van vakkundig plant- en onderhoudsadvies.

Harrie Boerhof