Skip navigation

Een nieuw huis gekocht! Jammer genoeg is de tuin meestal niet zo goed onderhouden als het huis. Wat zien we vaak in de praktijk?

 

Een nieuw huis gekocht! Maar de tuin...

Wat een opwindend momenten zijn dat: het uitbrengen van een bod, de onderhandelingen, het moment van akkoord..., alles is voor elkaar, mooi! Maar dan, iedereen die wel eens een huis heeft gekocht kent het besef van de enorme hoeveelheid werk dat nog moet worden verzet: opruimen, opknappen, schoonmaken, inrichten, verhuizen, of zelfs eerst nog verbouwen. Daarbij komt, vaak uit noodzaak op de laatste plaats, het op orde brengen van de tuin. Als u boft, is de tuin naar uw smaak en door een hoveniersbedrijf onderhouden. Dan kunt u uw volledige aandacht richten op het huis.

foto: Helaas is de tuin meestal niet zo goed onderhouden als het huis...

Wat we vaak zien in de praktijk

De praktijk is vaak, dat een bestaande tuin in het verleden door een hovenier is aangelegd en daarna door de eigenaar zelf is onderhouden. Omdat de meesten onder ons geen experts zijn op het gebied van snoeien, bemesten en ander tuinonderhoud, is het resultaat na een aantal jaar dat hagen te breed zijn geworden, dat het gazon mossig of kaal is, dat de vijver verwilderd is of groen, of dat struiken en bomen hun vorm hebben verloren.

 

 

Het beste voor de tuin is, om deze 1x per jaar door de hovenier te laten snoeien. Dit zorgt ervoor dat de hagen smal blijven en heesters worden niet te ruig als ze verjongd worden. Een heleboel soorten heesters zijn goed terug te snoeien zodat de tuin er weer fris uitziet. Appelbomen bijvoorbeeld kunnen gesnoeid worden zodat er een mooie vorm in komt en ze een eigen karakter krijgen. Om gras mooi te houden zou dit het best minimaal 1x per jaar bekalkt moeten worden en 2x per jaar bemest moeten worden.

Hierbij wil ik nog deze tip geven: laat het gemaaide gras op het gazon liggen zodat dit functioneert als bemesting. Als het afgemaaide gras steeds verwijderd wordt, zorgt het voor een armer gazon: minder bodemleven, meer onkruid, meer mos.

foto: landschappelijke tuin, ontwerp en aanleg door onze hovenier.

Gelijk aanpakken!

Doodzonde om het eerste jaar in een lelijke tuin te moeten zitten. Begrijpelijk zullen andere dingen eerst uw aandacht vragen na het kopen van een huis. Toch hoeft het met een beetje voorbereiding, geen meerjarenplan te worden. Het mooist is natuurlijk als de tuin aangelegd kan worden in winter en/of voorjaar. Wanneer het seizoen dan aanbreekt dat u in de tuin wil doorbrengen, is deze op orde en kunt u genieten! Nodig Harrie Boerhof eens uit voor een kop koffie, om samen te brainstormen over de mogelijkheden van uw tuin zodat u straks een tuin krijgt waar u zich goed in kunt voelen. Dit eerste oriënterende gesprek is vrijblijvend.

foto: nieuwbouwtuin in Diever

Een uitgebreid nieuw tuinontwerp of een snelle voordelige aanpak, zodat u voorlopig geen omkijken heeft naar de tuin: onze ervaring is dat voor iedereen een professionele oplossing door de hovenier binnen handbereik ligt. Afhankelijk van uw wensen werken we eerst een tuinontwerp uit, of bespreken we de mogelijkheden om direct aan de slag te gaan. Als u dat dan een goed plan lijkt, kunnen wij u beginnen te ondersteunen met een tuinontwerp, grondwerk, straatwerk, achterstallig snoeiwerk, al naar gelang wat noodzakelijk is en wat u wilt. Wij zeggen: "iedereen een mooie tuin"!

Contact

*
*