Skip navigation

We vragen: "Harrie Boerhof, wat kost het aanleggen van een tuin?"...

Dat is een goede vraag! Je kunt een tuin zo mooi maken als je wil. We proberen een tuin te maken die past bij de mogelijkheden en de persoonlijkheid van de opdrachtgever. We proberen eerst een goed beeld van de opdrachtgever te krijgen. Onder het genot van een kopje koffie maken we eerst kennis.

Harrie BoerhofTijdens het gesprek komt vanzelf bovendrijven welke stijl en besteding bij onze klant past. Er is zoveel keus, ook in voordeliger tuinmateriaal. Neem bestratingsmateriaal, dat kan al voor 10 euro per vierkante meter uitgekozen worden. De duurdere soorten gaan zelfs tot rond de 80 euro per vierkante meter, dus keus genoeg! De beplanting kan erg eenvoudig of wat meer luxe. De kosten van tuinaanleg zijn opgebouwd uit materiaal en arbeid. Zelf meehelpen wordt de laatste jaren steeds vaker gedaan om kosten te besparen of om te leren van de hoveniers.

Wat kost het aanleggen van een doorsnee tuin, kan je een paar voorbeelden geven?

Om een idee te geven zal ik een paar voorbeelden noemen van onlangs aangelegde tuinen. In de buurt legden we een mooie kleine voortuin aan van een 2-onder-1-kap huis, met oprit naar garage. Er werd 40 m2 kwalitatief goede kleurvaste bestrating gelegd. We plantten nieuwe beplanting en legden nog een pad voor het raam langs. De kosten waren €4850,- inclusief tuinontwerp, materiaaladvies, begrotingen, bespreking, oplevering en na enkele maanden vervangen van niet aangeslagen beplanting.

Een ander voorbeeld is een hoekwoning, waarbij we rondom de tuin aanlegden. In de voortuin, de oprit, het gazon, een haag, pad om de woning. Daarbij werd een leuk handgemaakt schuurtje tegen de woning aangebouwd (dus niet een prefab ding), in de achtertuin beplanting, 2 terrassen van gebakken klinkers, goede kleurvaste bestrating, gazon en als erfafscheiding een haag van 2 meter hoog. De kosten daar waren €10800,- ook inclusief het tuinontwerp, het materiaaladvies, de begrotingen, besprekingen, de oplevering en het vervangen van de niet aangeslagen beplanting.

Is het tuinontwerp maken gratis?

Voordat we een ontwerp gaan maken, kom ik eerst oriënterend langs, hier zijn geen kosten aan verbonden. Dit 'intake' gesprek plus de ruwe schets is inderdaad gratis. Een volledig tuinontwerp maken is natuurlijk niet gratis, maar, het mooie van investeren in de tuin is, dat een tuin als het goed aangelegd en onderhouden is, over de loop van de jaren mooier en waardevoller wordt. Je hebt er plezier van en bij eventuele verkoop van een huis zal het zeker een meerwaarde geven.

border aangelegd door Hoveniersbedrijf Harrie Boerhof

foto's: borders door Hoveniersbedrijf Harrie Boerhof

Waarom is het juist dít najaar een goede tijd om een tuin te laten aanleggen?

Daar zijn een aantal redenen voor:

  • We leven nu nog in de tijd waarin het btw percentage nog 6% is voor tuinaanleg. Dat scheelt behoorlijk! Het is dus nu nog profiteren van een extra laag investeringsbedrag voor het laten ontwerpen en aanleggen van een tuin door de hovenier.
  • Ten tweede, aanleggen in het najaar is de ideale tijd voor hergebruik van bestaande beplanting. Alles is vanwege het seizoen goed te verplanten, bestaande planten zijn goed te rooien, te scheuren en te vermeerderen. Dat scheelt vaak gewoon in de aanschaf van nieuwe beplanting.
  • Legt u dit najaar de tuin aan, dan hebt u er komend jaar veel plezier van. Dan is het goed aangeslagen en zet de groei in.

Neem gerust contact op voor zo'n vrijblijvend gesprek!

 

Contact