Skip navigation

De tuinkalender: tuintips voor de maand oktober.

Oktober is de tijd om in de tuin een aantal laatste tuinwerkzaamheden uit te voeren van het oude tuinseizoen. Tegelijkertijd moet de tuin goed voorbereid worden op de winter. Onze hoveniers geven tips om dit in goede banen te leiden.

De tuin in oktober

Na een lange zomer is het nu de tijd om tijdens een wandeling door uw tuin eens een notitieboekje mee te nemen. Bekijk welke planten het niet goed doen en verplant of verwijderd moeten worden, voordat alles is uitgebloeid en we weer tot volgend jaar moeten wachten. Als planten het al tijden niet goed doen is het zonde om daar nog moeite in te stoppen. Of als bepaalde planten niet mooi bij elkaar staan. U kunt nu direct (ver)planten, of in het voorjaar uw notities bekijken. Het is interessant om te zien wat er in het tuincentrum nu mooi bij staat, om dit in uw eigen tuin te planten op 'saaie' plekken.

Het weerbericht voor oktober

Oktober wordt normaal gesproken beduidend kouder dan de maanden ervoor. Nachtvorst in heldere nachten is wel iets om rekening mee te gaan houden. Gemiddeld is het overdag 10,5° en is er één vorstdag. De wind wordt gaandeweg harder en het zal ook vaker waaien in oktober. Deze maand vormen zich ook wel eens zware stormen langs de kust onder invloed van lage luchtdrukgebieden oftewel depressies. 102 Uren zonneschijn krijgt u gemiddeld gesproken tijdens de oktobermaand, en zes zonloze dagen. Er kan ook wat (meestal natte) sneeuw vallen en gemiddeld valt er 73mm neerslag. De zogenaamde 'volle herfst' van de fenologische kalender begint half september en duurt ongeveer tot eind oktober. Deze kalender deelt het jaar in 10 vegetatiefasen in en is dus afhankelijk van de weersinvloeden. Het begin van de 'volle herfst' is herkenbaar aan de rijpe vruchten appel, peer en druiven. Meer kenmerken: de verkleuring van het blad van de walnootboom en de aardappeloogst. Wij hopen op een fijn tuinnajaar met op tijd zijn natje en zijn droogje!

Planten, zaaien en verplanten in september en oktober

clematisClematis

Deze tijd van het jaar is een goede planttijd voor vergeet-mij-nietjes, driekleurige viooltjes, naaldbomen, groenblijvende bomen, heesters en vaste planten. De bodem is nog warm genoeg om de wortels te laten groeien voordat de winter invalt en het water verdampt niet meer zo snel. Planten die niet helemaal winterhard zijn kunt u beter vanaf komend voorjaar planten. Potten en bakken kunnen nu beplant worden met voorjaarsbloeiend perkgoed. Rotsplanten die te groot zijn geworden kunnen het best in september uitgeplant worden. Dan beginnen ze vóór de winter namelijk weer te groeien en zijn ze sterk genoeg voor de kou. Geef voor het verplanten water en zorg voor een flinke kluit. Plant even hoog weer in en druk de aarde goed aan. Strooi fijn grind of Japans split om de waterhuishouding gemakkelijker te maken en houd in de gaten dat er voldoende water valt. Nu kan ook het laatste perkgoed geplant worden, voordat de grond te sterk af is gekoeld. Zaai winterharde eenjarigen, die zullen komend jaar gaan bloeien. In de moestuin kunnen nu de tuinbonen gezaaid worden, in de kas kan lathyrus gezaaid worden. Overigens legt ons hoveniersbedrijf de hele winter door tuinen aan, wij hebben hiervoor speciale technieken. Alleen als de grond keihard bevroren is, gaan we snert eten!

Bloembollen in oktober

Plant in deze tijd van het jaar de bloembollen om daar komend voorjaar veel plezier van te hebben! Doe na het planten wat kuikengaas er overheen zodat katten en vogels er niet bij kunnen. De plant groeit er gewoon doorheen. De voorjaarsbollen zijn nu verkrijgbaar in ons tuincentrum in Dwingeloo. De plantdiepte is gelijk aan tweemaal de diameter van de knol of bol. Overigens staat op de verpakking hoe of wat, het voorjaarsgeluk kan niet mislopen. Het planten van bloembollen vraagt wat strategie van de tuinier. Plant ze in kleine bosjes, dan ziet het er natuurlijker uit bij bloeien. Kleinblijvende voorjaarsbloeiers doen het bijvoorbeeld goed vlak naast struiken en heggen. Dit zijn o.a. de winterakoniet, het sneeuwklokje, sterhyacint (Scilla), zomerklokje (Leucojum), helmbloemen, hondsgras en lage anemonen. Haal zomerbloeiende bollen als gladiolen en dahlia's uit de grond.

bloembollen

 

Bemesten in september en oktober

Vanaf nu is bemesten van planten in de volle grond niet langer nodig, zelfs is het beter om niet meer te doen om de grond niet te veel te belasten. Heeft u wel eens vragen over bemesting van de tuin? U kunt altijd even een keer langsgaan in ons tuincentrum waar u geholpen wordt door hoveniers die het naadje van de kous weten.

 

Snoeitips voor de maand oktober

Knip sommige planten tot de grond af om te voorkomen dat hun zaad ergens anders in de tuin allerlei onbedoelde plantjes vormt. Denk aan sterk zaadvormende planten als koekoeksbloem, margriet, akelei, etc.

Vaste planten die er niet goed uitzien kunnen het beste teruggeknipt worden en eventueel gescheurd. Sedum of herfstvreugde kan ieder jaar gescheurd worden, deze groeien erg snel. Er zijn dus soorten die vaak aangepakt kunnen worden, maar bijvoorbeeld pioenen kunt u beter niet scheuren. Als dat onlangs nog niet is gebeurd: snoei voor het laatst de coniferen. Begin met het snoeien van klimrozen zodra ze uitgebloeid zijn.

De koele dagen zorgen voor steeds minder last van plagen en ziekten, maar.. ruim bij snoeien en schoffelen het tuinafval steeds even op om te voorkomen dat bijv. meeldauw een grauwe schimmel zich in de tuin kunnen ontwikkelen en verspreiden. Maak een composthoop met de herfstbladeren en overig groenafval. Gooi alleen het onaangetaste tuinafval op de composthoop zodat het zich niet verspreidt. De rest kan in de gft container.

Blad in de borders mag blijven liggen als een beschermlaag voor de winter. Dan, in het voorjaar, kan het niet verteerd blad alsnog opgeruimd worden. Niet alleen de planten, ook allerlei diertjes zullen u er dankbaar voor zijn. Afgevallen blad rondom rozenstruiken kan ziekten als sterroetdauw bevatten. Daarom is het geen slecht idee om dit geregeld weg te halen en in de gft container te gooien (dus niet op de composthoop!).

Al het herfstblad op en rond rotsplanten moeten steeds weggehaald worden. Doet u dat niet, dan zullen de rotsplantjes sneller ziek worden en rotten, vooral degene met grijs, wollig blad. Als u het blad laat liggen zullen trouwens alle soorten geel worden en uiteindelijk doodgaan omdat ze te weinig licht krijgen.

 

Winterklaar maken van de tuin

winterklaar maken tuin
De tuin is nu nog groen...

 

Haal vorstgevoelige vaste planten uit de grond voordat het gaat vriezen. Dan gaat het vooral om pelargoniums, arcotitis, struikmargrieten, lantana's, gazania's en osteopermums. Laat deze planten op een vorstvrije plaats overwinteren, anders gaan ze gegarandeerd dood. Verwijder geel blad en snoei ze, als ze te groot zijn, snoei ze dan gerust flink terug. Zet ze niet te warm, dan groeien ze raar uit. Let vooral op bij heldere nachten wanneer de bodemwarmte ongehinderd de atmosfeer in straalt en het snel afkoelt. Bescherm gevoelige beplanting dan met stromatten, noppenfolie of iets dergelijks. Wees ook in de moestuin voorbereid op de eerste nachtvorst: houdt dekens, folie o.i.d. bij de hand en houdt de thermometer in de gaten. Oogst bij ongunstig weer vast de kwetsbaarste groentesoorten. Denk dan aan paprika, tomaat, komkommer en courgette. Laat tomaten wat narijpen op een goed geventileerde, lichte plek. Vaak zijn de wat kleinere vruchten zelfs nog lekkerder! Haal het laatste fruit van de bomen, rooi aardappels en wortels. Spit kleigrond voordat deze erg zwaar wordt van de najaarsregens. Let bij het omspitten erop, dat u alle wortels van onkruiden eruit haalt. Dat scheelt enorm in het wieden straks! Maak lijmbanden om de stam van appel- en perenbomen tegen wintervlinders. Als u een kas heeft, maak hem goed schoon als voorbereiding voor de winter. Zorg ervoor dat klimrozen aangebonden zijn. Omdat de rozentakken stijf zijn in vergelijk met andere klimplanten, kunnen ze anders tijdens de herststormen afbreken. Heeft u onbeplante stukken tuin die in de winter kaal zouden blijven? Hier kunnen eventueel 'groenbemesters' als veldkwikke, wintertarwe of veldbonen op geplant worden. In het voorjaar kan dit ondergespit worden en zal zodoende de bodem verbeteren en een kaal stukje een mooier aanzien geven.

Gras en het gazon in het najaar

Hark herfstblad geregeld van het gazon om te voorkomen dat er dode plekken ontstaan. Het gazon mag nog wel een beurt krijgen. Het vilt eruit halen, beluchten, dressen. Dressen is een mengsel van 3 delen gezeefde tuingrond, twee scherp zand, één deel gezeefde compost en eventueel wat graszaad inbezemen/harken in het gazon. Na de behandeling ziet het er slordig uit, maar op den duur zal het veel beter eruitzien. Heeft u een erg groot gazon, vraag onze hoveniers, deze hebben speciale machines. Maait u nu nog, stel dan in ieder geval de messen hoger af zodat het gras niet al te kort de winter in gaat. Het is nu zo'n beetje de laatste kans om graszaad te zaaien. En, als het nodig is, kunnen nu nog graszoden gelegd worden.

De vijver winterklaar maken

Heeft u een vijver met vissen, begin dan minder te voeren als het kouder wordt. Vissen worden minder actief en overtollig voer dat niet wordt opgegeten zorgt voor watervervuiling. Haal de pomp uit de vijver en maak de vijver schoon, om te voorkomen dat er blad in de vijver valt kunt u een fijnmazig net aanbrengen. Het blad zal anders naar de bodem zakken en giftige gassen ontwikkelen waar vissen en andere dieren last van krijgen.

Vastzetten kan met bakstenen of speciale nethouders waarmee ook de netten voor aalbessenstruiken e.d. vastgezet worden. Zelf nethouders maken van dik ijzerdraad is natuurlijk ook mogelijk en niet moeilijk..

 

Nu zijn we de hele tuin zo'n beetje rond geweest. We hopen dat u plezier heeft van deze tips!

 

Contact

*
*