Skip navigation

De tuinkalender - Tuintips voor tuinonderhoud in de maand Maart

Denkt u dat er tijdens de koudere maanden niets te doen is in de tuin? Dat lijkt misschien zo, maar... onze hoveniers werken het hele jaar door in de tuinen. Zij geven wat tips voor deze tijd van het jaar om uw tuinjaar op gang te helpen.

Korte tuintips voor maart

  • Snoei rozen en heesters met kleurige wintertwijgen
  • Verplant wintergroene heesters
  • Zet de pompen in de vijver en geef de vissen weer voer
  • Plant zomerbloeiende bollen
  • Zaai winterharde eenjarigen zó in de tuin
  • Zaai kale plekken in het gazon bij
  • Bekalk en bemest het gazon
  • Snoei vaste planten terug

Het weerbericht voor maart

In de normale maartmaand stijgt de dagtemperatuur langzaam. Gemiddeld van 3,5 graad in het begin naar 6,5 graad eind maart. De nachten kunnen koud zijn, vorst is nog goed mogelijk, zet dus geen gevoelige potplanten buiten. Maart heeft een gemiddelde van 108 uur zon, terwijl de dagen steeds langer worden. Neem op de fiets een regenpak mee i.v.m. de “maartse buien”, want “maart roert zijn staart”.  Het is redelijk voorspelbaar wat de wind door de dag heen doet, gemiddeld is deze 2 à 3 uur na zonsopkomst het zwakst en het sterkst zo'n 3 à 4 uur na de hoogste zonnestand. In de namiddag wordt het gewoonlijk weer rustiger en 's avonds gaat de wind meestal iets krimpen (draaien tegen de richting van de wijzers van de klok).

Door wind en regen worden vaste planten snel neergeslagen. Zet nu vast steunen voor vaste planten, dan zullen ze op een natuurlijke manier er in groeien. Er zijn veel mogelijkheden, in ons tuincentrum zijn speciale steunmaterialen te koop die u ieder jaar opnieuw kunt gebruiken. Dunne stokken van rijshout zijn het voordeligst, maar misschien heeft u zelf wel een vlinderstruik die gesnoeid mag worden? De dikste stengels zijn perfect bruikbaar! Snoei de struik tot 30 cm boven de grond.

Kas, balkon en terras

Bent u een van de gelukkigen die een kas bezit? Het geeft een tevreden gevoel om lekker zelf stekken en zaaigoed op te kunnen kweken tijdens koude dagen. Een kas is gemakkelijk om kuip- en potplanten te laten overwinteren, en lekker nostalgisch om er bezig te zijn. Informeer anders eens naar de mogelijkheden bij ons hoveniersbedrijf. Wij bouwen een schuur of kas die precies bij uw huis en tuin past.

een mooie oud kasje in een tuin in Annen

foto: een mooi oud kasje in een tuin in Annen

 

Heeft u een terras, probeer dan eens wat rozen in potten. Bijvoorbeeld sierlijke stamrozen in potten gevuld met een speciale bemeste rozengrond doen het erg goed. Na het planten flink snoeien bevordert de vorming van scheuten. Na 2-3 maanden bijmesten en zorgen dat ze niet te droog komen te staan met warm weer. Dan zijn ze fantastisch!

Balkonplanten die u laat overwinteren kunnen nu verpot, gesnoeid en bemest worden. Ook is het nu de gelegenheid om de bloei straks te forceren door de scheuttoppen te verwijderen, dit zijn gelijk perfecte stekjes. Voor balkonbloemen en kuipplanten zijn speciale grondmengsels te koop. Deze zorgen voor voldoende mest- en wateropslag in de bodem. Tegelijk geven ze structuur en stabiliteit aan de grond.

Opruimen

Heeft u in het najaar het opruimen van de tuin achterwege gelaten om allerlei dieren een natuurlijke gelegenheid te geven door de winter heen te komen? Nu is een mooie tijd om het aan te pakken en de tuin schoon te maken. Gevoelige tuinplanten die u ingepakt heeft, moeten nu uitgepakt worden om rotten te voorkomen. Houd wel een paar kartonnen dozen o.i.d. bij de hand om er bij een late nachtvorst overheen te zetten.
Vaste perken en borders die 'gemulcht' zijn (voorzien zijn van een beschermende laag bladeren, stro o.i.d.), kunnen worden uitgepakt. Van vaste planten en kruiden kunnen afgestorven gedeelten, niet meer uitbottende delen worden weggesnoeid. Ook oude bladeren van de planten kunt u verwijderen. Laat een heel dun laagje bladeren op de grond liggen, dit breekt vanzelf af.

Hark ook voorzichtig de rommel van het gazon en maai deze voor de eerste keer met de messen op een hoge stand. Nu kunnen de randen netjes afgestoken worden en eventueel mosbestrijder gebruikt worden.

Onkruid komt (helaas) langzaamaan weer tot leven in maart. Er zijn een aantal manieren om daar mee om te gaan... In deze maand is er nog niet zoveel aan de hand en kunt u het beste op een droge zonnige dag tussen de bedrijven door even schoffelen. Dan kan het gewoon blijven liggen en verdroogt. Meerjarige onkruiden kunnen het best uitgegraven worden terwijl ze nog klein zijn, dan houdt u het makkelijker in de hand.

Heeft u een vijver, dan is het nu de tijd voor wat onderhoud. Verwijder eventuele verwarmingselementen en /of de netten die in het najaar zijn aangebracht tegen bladeren. Haal zoveel mogelijk blad en oude dode vijverplanten uit de vijver. Plaats de pomp/fontein als u die heeft, dit is vooral van belang in kleine vijvers met vissen om zuurstof in het water te brengen.

een fantastisch mooie vijver die onze hoveniers in Ruinen aanlegden

foto: een fantastisch mooie vijver die onze hoveniers in Diever aanlegden

Snoeien

De eerste snoeitijd is inmiddels wel aangebroken: maart en april kunt u ook sierheesters terugsnoeien, halfheesters als bijvoorbeeld de zomersering en sommige hortensia's tot op krachtige ogen terugsnoeien. Ook Clematis kunt u terugsnoeien om de bloei te bevorderen. Bij twijfel kunt u altijd één van onze tuinmannen mee laten snoeien zodat u een korte snoeicursus krijgt. Dat geldt vooral voor het herkennen van de verschillende soorten hortensia's. Heeft u de siergrassen al teruggesnoeid? Nee? Dan is het echt tijd nu. Alle soorten siergrassen zijn de winter lang mooi, maar zouden vroeg in het voorjaar tot vlak boven de grond teruggesnoeid moeten worden. Maart is een goed moment om slordige klimplanten aan te pakken. Ze zijn namelijk nog niet 'op gang' gekomen. Knoppen zijn al wel uit aan het lopen, zodat u mooi kunt zien welke stengels dood zijn. Echt flink snoeien kunt u klimop, klimrozen, winterjasmijn, en kamperfoelie. Snoei rozen rond deze tijd terug, alles wat bevroren is geweest en dood is gegaan kan verwijderd worden: loten op 2-3 ogen of de hele sterke loten op 3-6 ogen afknippen. In het voorjaar kunt u de perovskia atriplicifolia 'Blue Spire' of reuzenlavendel tot op de grond terugsnoeien. (wordt 1,5x1m) Gedurende het jaar komen ze vanzelf weer op grootte. Ze ruiken fantastisch! Van de vaste planten mogen inmiddels alle oude plantendelen als zaaddozen en stengels worden gesnoeid. Het ziet er nog wel decoratief uit, maar er moet echt ruimte gemaakt worden voor nieuwe scheuten. Als u dat nog niet heeft gedaan, mag er ook bemest worden.

Voorjaarsvoorbereidingen

In maart kan een voorzichtig begin gemaakt worden met het planten van voorjaarsbloeiers. De tuin wordt gelijk vrolijk van de bloeiers die weer te krijgen zijn: viooltjes, madeliefjes, vergeet-mij-nietjes, sneeuwheide, krokussen, narcissen, etc. etc. Bij vorstvrij weer kunnen heggen, rozen en heesters aangeplant worden. Denk er dan wel aan voldoende water te geven.

Ridderspoor en Hosta's zijn favoriete planten voor mensen, en helaas zeker favoriet voor slakken. Er zijn vele methoden maar hier is een decoratieve en milieuvriendelijke tip: leg een dikke laag Japans split rondom de plant. Slakken houden niet van een ruw oppervlak. Ook de jonge, tere scheuten moeten beschermd worden. Als zij net uit de grond komen zijn de gaatjes misschien piepklein, maar groeien uit tot grote gaten als het blad uitvouwt.

hosta's

foto: (nog niet door slakken aangevreten) hosta's

 

Op 1 maart is de lente volgens de weerkundige kalender begonnen en duurt tot 1 juni. Drukke tijden zijn begonnen voor tuinier en hovenier! Of doet u het rustig aan? De hoveniers van hoveniersbedrijf Harrie Boerhof wensen u in beide gevallen een fantastisch voorjaar en hopen dat de tips u wat op gang helpen!

 

Contact

*
*