Skip navigation

Tips voor het bestrijden en voorkomen van slakken in de tuin

Voor veel mensen is het een jaarlijks terugkerende frustratie: planten vol gaten door slakken. Met een klein beetje moeite kunt u ervoor zorgen dat overlast door slakken voorbij is. Slakken bestrijden is namelijk geen hogere wetenschap ;) Onze hoveniers geven u hieronder de meest gebruikte tips voor het bestrijden van slakken.

Soorten slakken om te bestrijden

De kleine beestjes zijn bijna het hele jaar door actief en slakken zitten nu eenmaal in elke tuin. Ze zijn in het voorjaar het vervelendste, het jonge groen is een 'spekkie voor hun bekkie'. In deze periode maken ze flinke gaten in de zachte, nieuwe bladeren. Ze vreten jonge scheuten gewoon kaal. De verschillende soorten slakken die in de rondscharrelen zijn naaktslakken en huisjesslakken. Beide zijn voor planten schadelijk. Het gedrag van slakken is ook hetzelfde: zodra het donker wordt, beginnen ze actief te worden en dan vooral bij vochtig weer. Bij droog, warm weer gaan ze onder de grond zodat ze niet uitdrogen. Voor de winter zoeken ze een schuilplaats op, meestal onder het afgevallen herfstblad.

Planten als hosta's die gevoelig zijn voor slakken

Planten die slakken aantrekken zijn, als ze niet goed beschermd worden tegen slakken, vaak goed te herkennen: net een gatenkaas! Van welke planten houden slakken? Natuurlijk hosta’s, de grote favoriet van slakken. Als een hosta nog klein is en het blad wordt een klein beetje aangevreten, dan groeit dit gaatje later tot een enorm gat. Bij fruit en groente zijn jonge sla en aardbeiden vooral de klos. Slakken vreten jonge sla geheel op. Daarnaast zullen de jonge scheuten van delphiniums en het sappige jonge blad van lathyrus, dahlia’s, en clematis door slakken graag gegeten worden!

foto: Een hosta die onvoldoende beschermd is geweest tegen slakken. Jammer! Maar met een beetje aandacht kan het volgend jaar beter gaan. 

foto: delphinium of ridderspoor, favoriet bij slakken 

 Zes tips van de hovenier om slakken te voorkomen en bestrijden

Onze hoveniers hebben een aantal tips om te voorkomen dat de kleine ondieren uw tuin overnemen!

1) Bescherming tegen slakken: zorg voor een scherpe ondergrond

Slakken zijn erg gevoelig voor scherpe hindernissen. Om het de slakken zo moeilijk mogelijk te maken om planten te bereiken kun je meerdere dingen doen. Maak rond de plant een gesloten kring van gebroken eierschillen, dennennaalden, Japans split of schelpen om die te beschermen tegen slakken. Laat de kring helemaal aansluiten tot de voet van de plant zodat slakken niet van onder de grond er toch bij kunnen.

2) Planten beschermen tegen slakken: koperringen

Slakken hebben een hekel aan koper, daar zullen ze niet tegen opkruipen. Er zijn koperringen verkrijgbaar die rond een plant geplaatst kunnen worden om te voorkomen dat er slakken in de plant komen. Zorg wel dat bij de plaatsing van de ring daarbinnen de eitjes van slakken of volwassen slakken verdelgd zijn.

3) Slakken bestrijden: met de hand weghalen

Een karweitje voor de echte tuinliefhebber: dit kun u het beste s’avonds doen met een zaklamp. En dan vooral bij vochtig weer, bijvoorbeeld als het net geregend heeft. Anders, bij droog weer, laten ze zich niet zo gauw zien.

4) Slakken bestrijden: bestrijdingsmiddel gebruiken

Slakken bestrijden kan ook met slakkenkorrels. In de korrels zit een soort lokmiddel voor slakken. De betere slakkenkorrels zijn onschadelijk voor bijv. egels en vogels. Doe de korrels in een slakkenval of strooi ze rondom de plant.

5) Slakken vangen: een bierval maken

Slakken zijn gek op bier, het is dus eenvoudig om een jampotje in te graven en die half te vullen met bier. Daarna wel af en toe legen en bijvullen, vooral na een flinke regenbui.

6) Slakken voorkomen: bladafval weghalen

Zodra de winterslaap van egels voorbij is, is het zaak om takken en bladafval op te ruimen. Laat het niet ophopen rondom planten. Dit vormt namelijk een natuurlijke schuilplaats voor slakken. Het is ook een stuk netter in de tuin.

Advies bij het bestrijden van slakken

Ik hoop en verwacht dat deze tips u wat helpen om de tuin dit jaar te beschermen tegen slakken, vast wel, succes! Natuurlijk kunt u ook contact opnemen zodat onze hovenier een kijkje komt nemen:

*
*