Skip navigation

De tuinkalender - Tuintips voor deze maand, tuinonderhoud in September

 

Hoewel de herfst in deze maand begint, kan september nog vele mooie zomerdagen hebben. En mooie dagen hebben we nooit genoeg van, laat maar komen dus! Er zijn een aantal tips die wel handig zijn om te weten. Maar kijk eerst eens even rond wat er nu gebeurt in de tuinen...

In de najaarstuin zijn er een paar opvallende bloeiers: Japanse anemoon (bijv. anemone hupehensis), rudbeckia, vuurpijl (kniphofia) en zelfs al herfstaster. Herfstasters beginnen meestal pas eind september te bloeien, andere asters doen dat eerder. De rudbeckia fulgida 'Goldsturm' is een erg mooie herfstbloeier, een vaste plant die de hele herfst tot in de winter kan bloeien. Als het weer zacht blijft natuurlijk. De tuin kan nog lang mooi blijven, maar dat kost wel wat moeite. Verwelkte bloemen verwijderen, terugsnoeien van uitgebloeide vaste planten en zo nog wat klusjes houden u wel bezig. Vraagt u zich bijvoorbeeld af of de hortensia nu gesnoeid moet worden? Lees het artikel over hortensia's snoeien dan even.

Anemone hupehensis - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: anemone hupehensis

foto: herfstaster

Tuinonderhoud in september: vooruit plannen

Plan eens vooruit als uw tuin op dit moment wat kaal lijkt. Als u op die plekken nu eens een paar najaarsbloeiers plant, dan heeft u een mooiere tuin komend jaar. In september bloeien de aconitum carmichaelii (monnikskap, giftig), kniphofia en schizostylis coccinea of kafferlelie (doet het goed in een vochtige omgeving). Om u te helpen is op onze site een klein overzicht van bloeitijden, vraag gerust advies als u twijfelt of sommige soorten in uw tuin passen. Vindt u ergens een plant mooi en weet u niet welke soort het is? Illegale tip: pluk er een takje met bloem af en neem deze mee naar ons tuincentrum. Wij zullen u graag helpen te bepalen welke soort het is, wij hebben erg veel soorten in voorraad. Ziet u iets moois bij een tuin in uw buurt, dan zal de eigenaar u vast een takje willen geven als u aanbelt. Wie weet ontstaat er zelfs een 'groene' vriendschap...

kniphofia vuurpijl - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: kniphofia of vuurpijl

aconitum carmichaelii monnikskap - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: aconitum carmichaelii

schizostylis coccinea - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: schizostylis coccinea of kafferlelie

Sommige struiken die in het voorjaar gebloeid hebben, gaan nu weer bloeien. Vooral als u bijtijds bemest heeft en ze op een, voor hun, geschikt plekje staan zullen ze u in het najaar verrassen. Veel rozen gaan opnieuw bloeien, op beschutte plekjes zal buddleja (vlinderstruik) het prima doen. De rosa moyesii 'Geranium' bloeit dieprood en zal daarna vol komen te zitten met mooie bottels. Clematis bloeit tot eind september, mits op een zonnige plek gezet. Een prachtige gele kleur heeft hedera helix 'Buttercup', deze zou u ook in de volle zon moeten planten.

buddleja vlinderstruik - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: buddleja of vlinderstruik 

clematis - harrie boerhof hoveniersbedrijf tuincentrumfoto: clematis

Een gazon aanleggen in september

September is een goede maand om het gazon nieuw te zaaien of graszoden te leggen. Wat kale stukken aanpakken door inzaaien is dit ook de goede tijd voor. Strooi het graszaad ongeveer met 50 gram per vierkante meter gelijkelijk in en hark de grond licht aan. Leg zoden goed aansluitend zodat ze in elkaar kunnen groeien en veeg wat compost in de naden. Daarna besproeien en aanrollen met de tuinwals.

Verplaatsen van bomen en struiken in september

September is een erg geschikte maand om groenblijvende struiken en bomen te verplanten. De bodem en regen is 'warm'. Vergeet niet het plantgat goed voor te bereiden met compost of passende grond (vraag bij twijfel wat bij de betreffende plant past aan de medewerkers in ons tuincentrum). Zet een stok ter ondersteuning als de plant wat hoger is want de herfst kan behoorlijk wat wind geven.

Checklist tuinonderhoud september

  • Plant bloembollen voor komend voorjaar (voorjaarsbollen zijn verkrijgbaar in ons tuincentrum)
  • Pleeg onderhoud, zaai nieuw gazon in of leg graszoden
  • Let op het weerbericht zodat u bijtijds potten met vorstgevoelige planten binnenhaalt
  • Deel irissen na de bloei, dit kan ook in oktober
  • Kijk naar kale plekken en plant daar wat najaarsbloeiers voor komend jaar
  • Zaai vast wat winterharde eenjarigen om ze in een koude kas te laten overwinteren (deze bloeien dan eerder dan in het voorjaar gezaaide eenjarigen)
  • Verplaats groenblijvende struiken en bomen

 

Contact

*
*