De tuinkalender - Tuintips voor tuinonderhoud in de maand Augustus
Het is hoogzomer en de herfst komt langzaam in zicht. Niet dat alles gelijk van kleur verschiet, maar u kunt zien dat sommige planten er wat 'vermoeider' uitzien. De tuin hoeft er toch zeker nog niet saai uit te zien.
Augustus is een prachtige tuinmaand, vooral als er bij het aanplanten wat aandacht is besteed aan het verdelen van de bloeitijden door verschillende beplanting met opeenvolgende bloei te gebruiken. Hoe verder in het jaar we komen, hoe minder we hoeven te doen aan het onkruid. Er zijn wel een aantal aandachtspunten voor tuinieren in augustus, waarvan er maar een paar noodzakelijk zijn. Het gaat er natuurlijk vooral om te genieten van de tuin!
Tips voor augustus
- Zorg voor voldoende water in vijver en vogelbakje
- Ondersteun te zwaar beladen takken van fruitbomen
- Verzamel zaad van planten die daar rijp voor zijn
- Snoei de hagen
- Geef potplanten water en voeding
- Plant herfsttijloos voor herfstbloei
- Begin met het planten van bollen, met name de narcissen
- Knip lavendel als die is uitgebloeid
- Scheur vaste planten
- Trek Hyacinten voor zodat ze met kerst bloeien
- Plant een paar laatbloeiende vaste planten als borders er wat saai uitzien
- Snoei uitgebloeide vaste planten terug tot vlak boven de grond
Lijstje met tuinonderhoudswerkzaamheden voor augustus
- Watergeven- wanneer?
- Stekken- hoe?
- Snoeien- wat?
- Kweken-dahlia's
- Oppotten-hortensia's
- Planten-fuchsia's en bloembollen
1 - Tuintips augustus - WATER GEVEN
Blijf vooral water geven, houd het goed in de gaten. Sommige planten zoals de hortensia laten het snel zien als er te weinig water is. Geef alleen water als het echt nodig is en geef voldoende zodat de plant zich goed kan volzuigen. Te vaak water geven maakt planten 'lui', het verhindert het maken van een sterk wortelstelsel.
foto: een tuin aangelegd door de hoveniers van Harrie Boerhof, met in het midden een prachtige echinops
2 - Tuintips augustus - STEKKEN
Dit is weer de tijd waarin zogenaamde 'halfrijpe stekken' genomen kunnen worden, stekken van nieuwe zijscheuten, dus geen scheuten die al houtachtig zijn geworden. In augustus en september kunt u de scheuten van de plant halen om te laten wortelen. Selecteer gezonde zijscheuten van ±12cm lang en snijd ze 's ochtends (als er voldoende vocht in de plant zit) af onder een knop. Snijd de onderkant een paar centimeter in, verwijder de onderste bladeren, schraap van 2 cm onderkant een beetje bast weg en doop de onderkant van de stek in stekpoeder (dit is verkrijgbaar in het tuincentrum). Pak een bloempot met een laagje geschikte compost en zet de stek rechtop tegen de zijkant van de pot in het compost, zet de pot koel weg. Houd de aarde vochtig. In het voorjaar hebben de stekken als het goed is wortels, er is dan weer genoeg plantmateriaal. Daarbij komt, dat het erg leuk is om zelf tuinplanten te kweken.
foto: Weigela
3 - Tuintips augustus - SNOEIEN
Struiken die in de zomer gebloeid hebben en nu uitgebloeid zijn kunnen gesnoeid worden. Soorten als Weigela, Deutzia en Philadelphus kunnen flink gesnoeid worden: haal een derde van de oudste takken weg en snoei zeer lange scheuten vlak boven een knop. Takken van ramblerrozen die uitgebloeid zijn kunnen tot op de grond gesnoeid worden, de nieuwe scheuten kunnen samen opgebonden worden. In deze maand kunnen gegeven moment ook de heggen weer in vorm gesnoeid worden. Vindt u snoeien lastig, dan kunt u altijd vragen aan één van onze hoveniers om dit eens te tonen. Of nodig onze tuinman eens uit om uw eigen tuin een kleine beurt te geven terwijl u meekijkt, hij zal u graag van dienst zijn.
foto: Deutzia
foto: Philadelphus
4 - Tuintips augustus - KWEKEN
Dahlia's zullen om te overwinteren gerooid moeten worden. Laat ongeveer 15 centimeter van de steel aan de knol zitten en hang ze met steel naar beneden te drogen. Bewaar ze om komend jaar op te kunnen kweken op een droge, vorstvrije plek.
5 - Tuintips augustus - OPPOTTEN
Hortensia's lenen zich er goed voor om nu in potten te zetten om het terras op te fleuren. Over het algemeen hebben ze een neutrale tot zure grond nodig. Slechts enkele soorten doen het goed op kalkgrond, zoals de hydrangea macrophylla 'Veitchii'. De hydrangea macrophylla 'Ayesha' doet het prima in potten. De hydrangea macrophylla 'Hamburg' zal een mooie donkere paarsroze tint krijgen in zure grond. De hydrangea aspera is een prachtige 'lacecap' hortensia (Nederlands voor lacecap: kantkapje) die het vooral in de halfschaduw op niet-kalkrijke grond goed doet. Zowel de lacecaps als de 'mop-heads' willen graag dat hun wortels vochtig blijven (mop-head, is in het Nederlands: vaatkwast of zwabber.... haha! - de 'gewone' hortensia's zullen we maar zeggen).
foto: lacecap hortensia of hydrangea
foto: mop-head hortensia of hydrangea
6 - Tuintips augustus - PLANTEN
In de borders kunnen nu winterharde fuchsia's geplant worden. Ze zijn er in allerlei tinten, felle kleuren maar ook zachte kleuren. Met hun wekenlange bloeitijd is het een topper.
Denk er ook aan nu weer bloembollen te halen, die zijn ongeveer vanaf augustus weer verkrijgbaar in het tuincentrum.
Ik hoop dat deze tips u inspireren! Het is op dit moment een plezier om in de tuin te zijn. De kogeldistels of echinops staan er indrukwekkend bij. Sommige bloemhoofden hebben een doorsnee van bijna 10 centimeter! Wilt u deze zelf planten, zet ze dan beslist niet vooraan. Ze worden namelijk behoorlijk hoog, wel anderhalve meter. De sedum bloeit ook langdurig, erg mooi. De hibiscus is in augustus en september op haar mooist, een met bloemen overdekte struik.
foto: kogeldistel of echinops
foto: hybiscus
Straks komen de eerste herfstregens, en dat is niet erg... Als het goed is heeft u een paar mooie tuinmaanden gehad en de regens zullen de tuin weer een beetje oppeppen. Degene die nog op vakantie gaat deze maand wens ik een prettige vakantie!
foto: sedum
Contact