De aanleg van een reuzenvijver
Er zijn van die opdrachten waarvan je even slikt als je hoort wat er moet gebeuren... Een poosje geleden kregen we verzoek om een flinke tuin aan te pakken. Onze nieuwe klant had een groot huis gekocht met vijver in de tuin. Om zijn tuin aan te leggen, had hij een ZZP'er ingeschakeld. Gegeven moment kwam de klant hierop terug, want vanwege de hoeveelheid werk lukte het de ZZP'er niet om alles naar tevredenheid uit te voeren.
Wat wil de tuineigenaar eigenlijk?
Zodoende kwam hij naar ons hoveniersbedrijf en we hielden vooraf, zoals altijd eigenlijk, een intake gesprek om na te gaan wat zijn verwachtingen waren en om een onderbouwd advies te kunnen geven. Tijdens dit overleg bleek dat deze klant niet te veel werk aan zijn tuin wilde hebben. Hij wilde van het landschap kunnen genieten, van het wild, de reeën (ja, zo groot was de tuin!). Omdat hij hield van vijvers, wilde hij graag ín het water van de vijver kunnen kijken. Als er dan bijvoorbeeld een ringslang of een adder lag te zonnebaden leek hem dat mooi om te kunnen zien vanuit huis. Onze tuinontwerpers hebben een grondige manier van werken om tot een zo goed mogelijk voorstel te komen, ze hebben daarop een voorstel gemaakt om een grote vijver aan te leggen met lange armen naar de zijkanten. Om ín de vijver te kunnen kijken moest deze lager dan de rest van de tuin komen te liggen. Onze klant leek dit een goed idee, dus we konden aan het werk!
De uitvoering: aanleg van de tuinvijver
We maakten een gat van 4,5 meter diep. Daar moest wel wat techniek bij bedacht worden: het moest natuurlijk niet helemaal vol met water komen te staan! Normaal welt het water op en zal zo'n enorme verlaagde kuil zich vanzelf vullen met grondwater. Daar hebben we toen over nagedacht en een oplossing gevonden en in overleg met het Waterschap (bij het verpompen van zulke hoeveelheden water is dat verplicht) het plan uitgevoerd. Zo gezegd, zo gedaan: 2 dagen lang werd de oude vijver leeggepompt en er werd een enorm gat gegraven. Daarna maakten we diep onderin de vijver een horizontale bronbemaling -normaal gesproken is dit verticaal, maar dat zou bij dit project niet werken vanwege het grote oppervlak- en er werden sleuven gegraven met daarin zogenaamde 'blinde drainagebuizen'. Daarbovenop kwam zand zodat al het water onderin weggepompt kon blijven worden, totdat het werkgebied uiteindelijk helemaal droog stond en we het ook zo konden houden.
Een natuurlijker en duurzamere oplossing dan kunststof vijverbodem
In Dokkum heeft men prima blauwe klei, dit heeft de eigenschap dat het geen water doorlaat. Een vijverbodem moet waterdicht gemaakt worden en normaal gesproken gebeurt dat met een kunststof. Klei is veel natuurlijker, en het voordeel hiervan boven plastic of epdm bodembekleding is dat dit nooit meer opnieuw gelegd hoeft te worden! Er kwamen 9 trailers, grote kippers van 40 ton, met deze klei uit Dokkum. Met dumpers hebben we daarna de vijver voorzien van een waterdichte laag van 20 cm dik. Daarna legden we het hele terrein op talud (een soort helling), zodat nu alles mooi zichtbaar is en het water van rondom de tuin in de vijver loopt. Zoals u zich kan voorstellen hebben we, om een zo grote verandering in het landschap te brengen, tijdens het werk immens veel zand moeten afvoeren.
Het resultaat van deze vijveraanleg: nóg meer werk...
Daarna was het tijd om de vijver 'aan te kleden'. Een brug bouwen, waterplanten plaatsen, vlonders leggen, etc. etc. Doordat ons hoveniersbedrijf ervaring had met het aanleggen van grote tuinen, konden de tuinontwerpers een ontwerp maken dat paste in het terrein, en was het werk, door inzet van groot materieel, ook nog binnen afzienbare tijd gereed. Onze nieuwe klant was zo tevreden dat we binnenkort op het terrein een natuurlijke zwemvijver met riviertje mogen aanleggen! Nu is het niet zo dat wij ons alleen specialiseren in dit soort grote tuinen. We hebben meerdere ploegen hoveniers die erg veel stadstuintjes aanleggen. Ons idee: elke grootte tuin kan een goed ontwerp gebruiken. Ik nodig u uit voor een vrijblijvend gesprek om te bekijken welke mogelijkheden uw tuin heeft!
Checklist tuinontwerp Meer foto's van deze tuin
inaanleg