Skip navigation

Let op!
Update: de modeltuinen zijn gesloten!

Meer informatie

De Modeltuinen in Dwingeloo heropenen!

Vanaf dinsdag 14 juli zijn onze modeltuinen in Dwingeloo opnieuw geopend en zelfs gratis toegankelijk. De modeltuinen in Dwingeloo zijn altijd al een bron van inspiratie voor tuinliefhebbers uit binnen- en buitenland geweest. Er zijn meer dan 30 verschillende tuinvoorbeelden in allerlei stijlen. De modeltuinen waren sinds vorig najaar gesloten omdat het niet langer rendabel was om de tuinen up-to-date te houden. De bedoeling van de tuinen was o.a. namelijk om een goed beeld te geven van de mogelijkheden van het hoveniersbedrijf. Door de jaren heen werden de tuinen wel vernieuwd, maar ze konden het tempo van vernieuwing in de tuinarchitectuur niet bijbenen. Om de trends en laatste inzichten in tuinarchitectuur zichtbaar te maken moesten teveel investeringen gemaakt worden. 


Teleurstelling na sluiting

Nadat we de modeltuinen sloten, kwamen van diverse kanten teleurgestelde reacties. Toeristen en tuinliefhebbers bleven langskomen, soms zelfs dagelijks, met de vraag om de modeltuinen toch te mogen bezoeken. Dwingeloo is namelijk een prachtig dorp met een fantastische omgeving waar erg veel tuin- en natuurliefhebbers vakantie genieten. Om tegemoet te komen aan de vraag de tuinen te mogen bekijken, hebben we een nieuw plan voor de modeltuinen gemaakt. De tuinen worden in een andere vorm opnieuw geopend, ze zullen er nu vooral op gericht zijn om de tuinliefhebber een paar mooie uren te geven. Daarbij is het ook interessant omdat door ons hoveniersbedrijf de modeltuinen op een vooruitstrevende manier gebruikt worden voor de teelt van vaste planten en de experimentele kweek van vaste plantenborders.

Modeltuinen niet langer 'model' tuinen

Om de tuinen te kunnen heropenen, was het dus nodig om het hoveniersbedrijf los te koppelen. Wat er in de tuinen te zien is, staat niet meer 'model' voor onze laatste tuinaanlegstijlen en de algemene trends in tuinarchitectuur. Af en toe wordt er nog wel een nieuwe tuin aangelegd, zoals in 2014 de landschappelijke tuin, maar ze geven dus vanaf nu uitdrukkelijk niet langer het vakmanschap van hoveniersbedrijf Harrie Boerhof weer. Dat maakt het natuurlijk niet minder leuk om er even in rond te kijken.

modeltuinen border

Nieuwe manieren om de laatste tuinaanlegmogelijkheden te bekijken

De mogelijkheden in tuinarchitectuur en tuinaanleg worden voortaan getoond via fotoboeken, diapresentaties en video's. Deze zijn gemaakt van de daadwerkelijk bij klanten aangelegde tuinen en worden getoond in de koffie- en theehoek in het groencentrum. Daar kunt u zomaar wat doorbladeren / bekijken onder het genot van een gratis kopje koffie of thee. Er lopen altijd vakbekwame hoveniers rond om u te helpen met vragen. Óf, als u dat wilt, nodigen wij u uit om op een zaterdag vrijblijvend met één van onze tuinontwerpers om tafel te gaan zitten. Hij kan u door alle mogelijkheden heen loodsen en met een verhelderend gesprek tot leuke inzichten komen. Als u wat foto's / formaten van uw tuin meeneemt, kan hij zelfs een gratis tuinschets maken.

De plannen voor komende tijd

In ieder geval dit jaar blijft de gratis toegang en het gratis kopje koffie of thee. Dit is natuurlijk door Harrie Boerhof gedaan in de hoop dat u ook even een kijkje neemt in het tuincentrum. Zoals Harrie zegt: "Dan worden de mensen vast verleid om niet met lege handen te vertrekken!". Het groencentrum heeft namelijk de grootste keuze in planten en bomen van heel noord Nederland. Met de heropening van de modeltuinen is voor iedere tuinliefhebber het bezoek aan Dwingeloo weer leuker geworden. In combinatie met de overige bezienswaardigheden van Drenthe en het mooie landschap rondom zorgen de tuinen voor een leuk 'groen' dagje uit.

Zie ook het fotoalbum en de portfolio-foto's of de openingstijden op onze site.

Reageren

Heeft u zelf suggesties voor de modeltuinen, reageer dan: